Tweede huid voor ruimer en energieneutraal rijtjeshuis

Artikel delen

Op 15 mei presenteerde het studententeam van de TU Delft Prêt-à-Loger: de tweede huid waarmee zij een Hollandse rijtjeshuis energieneutraal en ruimer maken. Met dit concept doen de studenten deze zomer mee aan de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen voor de duurzame bouw, in Versailles, Frankrijk.
 
Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council opende de woning op de locatie van Groothuis Wonen (TBI Holdings) in Harbrinkhoek (Twente). Het Delftse studententeam heeft daar een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk nagebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren 60. Met het aanbrengen van een tweede huid laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.
Het concept heet Prêt-à-Loger, home with a skin: klaar om te bewonen omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid wordt aangebracht. De bewoners behouden de kwaliteit van een warm thuis, waar zij aan gehecht zijn, en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Hiervoor is aan de Noordkant een laag isolatie aangebracht en aan de Zuidkant een slimme kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en heel het jaar door energie levert. Deze constructie creëert de extra woonruimte. In de winter is het een tuinkamer waarin de bewoners nog kunnen genieten van het groen. In de zomer vouwt de constructie in zijn geheel open en wordt de ruimte weer onderdeel van de tuin. Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werken de studenten met vele partners, waaronder ook Univé, samen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties investeert via het Innovatieprogramma Energiesprong in het project. Energiesprong is aanjager van de beweging die op korte termijn zo veel mogelijk huizen en gebouwen in Nederland wil laten renoveren naar energieneutraal.
 
Transport naar Versailles
De Solar Decathlon 2014 vindt plaats in Versailles waar de twintig deelnemende teams hun huis bouwen en een festivalterrein verrijst. Na diverse tests zal het Delftse team het huis in Harbrinkhoek demonteren en half juni naar Frankrijk vertrekken om daar het huis en de bijbehorende tuin weer op te bouwen.
De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld. De editie van 2014 vindt tussen 28 juni en 14 juli plaats in Versailles, naast de paleistuinen van de Zonnekoning. Twintig huizen moeten twee weken zelfstandig functioneren, alleen op zonne-energie. De inzendingen worden op 10 criteria beoordeeld, vandaar de naam Decathlon. Met meer dan 300.000 bezoekers krijgen bedrijven, studenten en universiteiten de kans om hun kennis en producten op een wereldpodium te laten zien.