Accuschroevendraaiers met borstelloze EC-motoren

Artikel delen

Bosch voorziet nu ook accuboorschroevendraaiers en accuklopboorschroevendraaiers van de 14,4 en 18 voltklasse met borstelloze EC-motoren. Deze machines behoren tot de ‘dynamicseries’ van Bosch. Dat zijn series van bijzonder krachtige toestellen die over een lange acculooptijd beschikken en bovendien gebaseerd zijn op reeds geteste modellen. Echter, dankzij de EC-technologie zijn ze duurzamer en gaan ze dubbel zo lang mee als toestellen zonder EC-motoren.
 
De borstelloze EC-motoren van Bosch bieden tal van voordelen in vergelijking met de traditionele DC-elektromotoren met koolborstels. Ze zijn namelijk onderhoudsarm en werken met een rendement van meer dan 80% in plaats van 60% tot 70%. Door het hoge rendement ontstaat er minder warmteverlies. De toestellen worden niet zo warm en kunnen per acculading tot 30% langer presteren. Daarnaast beschermt de Electronic Motor Protection (EMP) deze toestellen tegen overbelasting: hij schakelt de motor onmiddellijk uit bij blokkeringen. Hierdoor verdubbelt de levensduur in vergelijking met gereedschappen met conventionele motoren. Bovendien draagt de EC-technologie bij aan de ontwikkeling van heel compacte en lichte gereedschappen. De twee accuboorschroevendraaiers van de 14,4 en 18 voltklasse hebben een koplengte van slechts 179 millimeter, de twee accuklopboorschroevendraaiers hebben er één van slechts 189 millimeter. Daardoor kunnen vaklui deze toestellen zonder probleem bovenhands gebruiken en op krappe of moeilijk bereikbare plaatsen inzetten.
De toestellen hebben een breed toepassingsgebied dankzij de Auto-Lock-boorhouder van 13 millimeter en een hoog draaimoment. De GSR 18 V-EC Professional biedt bijvoorbeeld 31 newtonmeter bij een schroefverbinding in naaldhout. Met de accuklopboorschroevendraaiers GSB 14,4 V-EC Professional en GSB 18 V-EC Professional kunnen vaklui niet alleen in hout en staal boren, maar ook in metselwerk tot 13 millimeter diameter.
De uitrusting van de boor- en klopboorschroevendraaiers wordt verder aangevuld met een geïntegreerd LED-licht, een monteerbare bithouder, vervangbare kleurenclips om elk toestel te markeren, een riemclip waaraan de vakman het toestel kan hangen, alsook een motorrem die het precisiewerk bij serieschroefverbindingen ondersteunt.
 
Bosch Groep, www.bosch.com