Adapters rekenen af met stof bij boren en breken

Artikel delen

Stofvrij boren kan met Makita’s afzuigadapter voor boren tot een diameter van 24 mm. Deze slimme en door TNO-gecertificeerde accessoire wordt gekoppeld aan de stofzuiger en werkt machine én merkonafhankelijk. Door de zuigkracht van de stofzuiger zuigt deze adapter zichzelf vast aan de muur. Daarnaast is er nu ook een gecertificeerde stofadapter voor breekhamers beschikbaar, geschikt voor SDS-MAX beitels. De mond beweegt flexibel met de beitel mee zodat zicht op het werk gewaarborgd is en schadelijk fijnstof wordt opgezogen.
 
De stofadapter P-80488 past op alle stofzuigers van Makita en daarnaast op vrijwel alle stofzuigers van andere merken. TNO heeft deze afzuigadapter onlangs getest en goedgekeurd in combinatie met de Makita combihamer HR3541FC en de Makita stofzuiger 447MX (TNO classificatie B-label stofzuiger). De certificering geldt voor acht uur verantwoord gebruik en stofvrij werken. Dat wil zeggen 1.000 gaten met een diameter van 6 tot 14 mm in kalkzandsteen of 1.000 gaten met een diameter van 6 tot 14 mm in beton of baksteen. Dankzij de afzuigadapter is de combihamer HR3541FC voor het eerst door TNO gecertificeerd (www.stofvrijwerken.tno.nl).
De nieuwe stofadapter voor breken is speciaal ontwikkeld om stof- en steengruis af te kunnen zuigen met externe stofafzuiging. Deze stofadapter 196572-2 is een slimme accessoire die eenvoudig te combineren is met alle stofzuigers van Makita. De certificering geldt voor Makita stofzuigers 447LX, 447MX en VC32111MX1. De adapter past op breekhamers HM1214C, HM1213C, HM1111C en HM0871C. Hij is ook geschikt voor de SDS-MAX beitels op combihamers. TNO heeft deze stofadapter onlangs getest en goedgekeurd in combinatie met de Makita breekhamer HM1214C en de Makita stofzuiger 447MX. De certificering geldt voor twee uur verantwoord gebruik en stofvrij breken in kalkzandsteen en vier uur in beton of baksteen.
 
Makita Nederland B.V., Eindhoven, (040) 206 40 40, www.makita.nl/stofvrijwerken