Duurzame Betonbouw

Artikel delen

Beton is een fantastisch materiaal om mee te bouwen. Zeker als je het gebruikt in combinatie met staal. De architectonische mogelijkheden zijn eindeloos, de verwerking is relatief gemakkelijk en de kwaliteit zeer hoog. Sterker nog, die wordt alleen maar beter naarmate het ouder wordt. Daarom is het eigenlijk vreemd dat we veel gebouwen slopen op het moment dat ze verouderd zijn qua vorm, wooneisen en energieprestatie. Zeker als je bedenkt dat zowel het maken van beton, als het slopen van gewapend beton bijzonder veel energie kost. Er wordt zelfs beweerd dat het maken van beton één van de meest milieubelastende processen is die we kennen. Maar hierover geen discussie.
 
Tekst: Harrie Evers, algemeen directeur Normteq
 
We kunnen stellen dat gemiddeld ongeveer 70% van een gebouw bestaat uit beton. Prachtig beton dat ook na vele jaren nog uitstekend van kwaliteit is. Beter zelfs dan toen het nieuw was. Dan is het toch jammer om dit te slopen. Gelijktijdig zien we dat in de afgelopen jaren veel gebouwd is. Een gevolg hiervan is dat er bijvoorbeeld veel kantoorruimte leeg staat. Daarnaast is er nog steeds een grote vraag naar woonruimte. We hebben echter wel veel verouderde gebouwen zoals de jaren ’60-’70 flats. Maar die passen qua energie-, woon- en architectonische eisen niet meer bij deze tijd. Vraag en aanbod zijn dus niet ‘optimaal’ op elkaar afgestemd. Slopen en nieuwbouw kan daarop het antwoord zijn. Helaas komen we dan in de knel met de stelling dat het eigenlijk zonde is om uitstekende betonnen constructies te slopen. Het is daarom de uitdaging om zonder alles te slopen, toch een aanbod te creëren dat qua energie-, woon- en architectuureisen voldoet aan de vraag van deze tijd. Het lijkt reëel om te stellen dat de toekomst van de bouw in Nederland gedomineerd wordt door herbestemming en renovatie. En als dat zo is, dan moeten wij vanuit de bouw hierop voorbereid zijn. Dit was voor ons de uitdaging.
 
Verankeren
Veel van vooral de woon- en architectuureisen zijn te realiseren als we in staat zijn om aan bestaande betonconstructies nieuwe elementen te hangen. Denk hierbij aan balkons en galerijen, woonruimte zoals woonunits, maar ook andere architectonische elementen. Kernprobleem hierbij is de verankering. Hoe bevestig je dit aan de bestaande constructie, zodat er een nieuwe eenheid ontstaat? Een nieuw hypermodern gebouw met een prachtige architectonische uitstraling.
Die verankering hebben wij ontwikkeld. We hebben daarvoor zelfs prestigieuze prijzen gewonnen zoals de Koning Willem 1 plaquette. Een voorbeeld van zo’n verankering is Normteq iTens. Hiermee verankeren we nieuwe prefab balkons aan bestaande en nieuwe gebouwen. Ja, ook aan nieuwe gebouwen verankeren we achteraf prachtige grote betonnen balkons waarbij we eigenlijk iedere situatie aankunnen. Dit heeft grote voordelen ten opzichte van direct mee storten. Daarnaast hebben we nog verschillende andere oplossingen. Bijvoorbeeld in composiet en in staal. Wilt u hier meer over weten, bezoek dan onze Normteq stand.
 
Normteq
www.normteq.nl
Standnr. 155