Eenvoudig gaten maken in beton

Artikel delen

Jordahl® Innogain JIG is een soort rubberen staaf die het vervaardigen van gaten en sparingen in beton vereenvoudigt. Sparingen in beton zijn bij ieder bouwproject nodig, bijvoorbeeld voor het verlijmen van wapeningsstaven of het doorvoeren van nutsvoorzieningen. Met de staaf kunnen verticale en horizontale, gladde en geprofileerde sparingen en gaten worden gerealiseerd, zonder te moeten boren.
 
Deze noviteit vervangt producten, zoals kostbare stekeinden of plaatstalen buizen. Deze laatste blijven achter in het beton en zijn daardoor verloren materiaal. Johrdahl® Innogain JIG is echter honderden keren herbruikbaar en kan na het uitharden van het beton simpelweg handmatig uit het beton worden getrokken. De staaf werkt als een elastiekje, als je eraan trekt wordt deze smaller, als je het loslaat krijgt het zijn oorspronkelijke vorm terug.
De emissie-uitstoot wordt met dit systeem aanzienlijk beperkt. Stalen producten, zoals sparingsbuizen, stekkenbakken of doorkoppelsystemen, die warmtebehandelingen, inductieprocessen of andersoortige milieubelastende bewerkingen moeten ondergaan, hoeven immers niet te worden geproduceerd. Vulmiddelen, zoals het vervuilende ‘piepschuim’, zijn overbodig. Geringe maatvastheid, kantige vormen, roestvlekken of grindnesten die door lekkende sparingselementen ontstaan, lelijke sparingen en een geringere bestendigheid van het omringende beton behoren tot het verleden.
Met Johrdal® Innogain JIG is boren overbodig. Tot nu toe werden gaten in betonbouwelementen vaak geboord. Bij gaten die met behulp van een hamerboor worden vervaardigd, wordt dikwijls de wapening geraakt. Nog ernstiger is het compleet doorboren van de slappe of gespannen wapening met diamantboren, hetgeen catastrofale uitwerkingen voor het draagvermogen van het bouwdeel kan hebben. Gaten boren in beton is niet alleen fysiek zwaar werk, maar produceert ook kwartsstof die de luchtwegen kan aantasten. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat boren in beton 33 keer de toegestane hoeveelheid fijnstof oplevert. Bovendien gaat boren altijd gepaard met lawaai- en wateroverlast.
 
Johrdal H-Bau
www.jordahl-hbau.nl
Standnr. 133