Impregneermiddel verbetert betoneigenschappen

Artikel delen

Het Toldijkse bedrijf Atoplan is sinds kort importeur van DC betonverharder voor de West-Europese markt. DC betonverharder is een impregneermiddel dat de hardheid van beton 30 procent vergroot, het oppervlak hitte- en vuurbestendig maakt, slijtvast, stofvrij en waterafstotend en bovendien chemicaliën en zuurbestendig.
 
Het Deense bedrijf Danish Concrete heeft de betonverharder al vijftig jaar lang de beloofde resultaten zien leveren. Het product maakt coatings voor beton in feite overbodig. Op de website van het bedrijf is op video te zien hoe beton na een behandeling met DC betonverharder duurzame blootstelling aan zoutzuur en roterende staalborstels verdraagt.
DC betonverharder is een impregneermiddel op waterbasis en bestaat uit een sterk verdunde base met fijngemalen silicium. Het trekt diep in het beton en trekt daar betondeeltjes samen tot een keiharde gekristalliseerde massa. De hardheid van het materiaal neemt toe met meer dan 30 procent en het oppervlak wordt stofvrij en praktisch onaantastbaar. De levensduur is in ieder geval vijftig jaar. Dat is de minimale levensduur, want het product is immers pas vijftig jaar geleden uitgevonden. Op basis van tests wordt geschat dat het de leeftijd van beton ruim drie maal verlengt.
De betonbeschermer is simpel aan te brengen, een laagje over het beton spuiten of kwasten is voldoende. De prijs is in verhouding tot coatings gunstig: het impregneermiddel kost 2 tot 4 euro per m2 (een coating kost 40 tot 60 euro per m2).  De mogelijke toepassingen van de Deense betonbeschermer zijn in principe onbegrensd. Maar Atoplan richt zich in eerste instantie op de agrarische sector, zoals voersleuven in de veehouderij.
 
Atoplan Products
www.atoplan.nl
Standnr. 105