‘Meest gestelde vraag’

Artikel delen

Ik loop al wat jaartjes mee in de fiscale adviespraktijk. En terugkijkend is er één vraag die met afstand het meest aan mij is gesteld: moet ik wel of niet in de BV? Onlangs was het weer raak tijdens een lezing voor het MKB in het oosten van het land. Tegenwoordig antwoord ik met een wedervraag: ‘uiteraard heeft u deze vraag ook aan uw accountant gesteld en wat was zijn antwoord?’ Opvallend vaak hoor ik dan dat de accountant een harde grens trekt bij een exact winstbedrag (vaak wordt bijvoorbeeld € 150.000 genoemd). Daarboven is de BV fiscaal zinvol en daaronder (dus) niet. Maar hiermee gaat de betreffende accountant veel te kort door de bocht.
 
Natuurlijk is de hoogte van de winst een belangrijke factor, maar minstens zo belangrijk is de hoogte van het loon dat u straks van de BV wilt (of soms van de belastingdienst ‘moet’) ontvangen. Stel dat u in de eenmanszaak een winst heeft van € 150.000 en dat u, als u kiest voor de BV, een loon vaststelt van € 120.000. Blijf dan maar fijn in de eenmanszaak, want de BV kost u dan zomaar € 7.000 extra belasting per jaar. Maar als u kiest voor een loon van € 70.000, kan de BV u juist jaarlijks € 7.000 belastingbesparing opleveren! Natuurlijk is dit een berekening op basis van door mij gekozen grondslagen, maar de trend is duidelijk. En daar gaat het om.
Wat ik vervolgens ook veel hoor is ‘ja maar, van € 70.000 (bruto) kan ik echt niet rondkomen, dus die BV is toch niets voor mij’. Ik wil niet eigenwijs zijn, maar ook dit is niet waar. U kunt als enig aandeelhouder toch min of meer zelfstandig beslissen dat uw BV, voor zover u dat nodig heeft, dividend uitkeert. Het fiscale voordeel van de BV ten opzichte van de eenmanszaak of vof wordt hierdoor wel kleiner, maar niet ineens weggenomen. Overigens kijkt de belastingdienst wel met een scheef (en vooral kritisch) oog mee bij de vaststelling van uw loon uit uw BV. Nog steeds geldt immers de regel dat u als directeur-grootaandeelhouder voor uw werkzaamheden bij uw BV een ‘gebruikelijk’ loon moet verdienen. De mogelijkheden voor ‘taxplanning’ zijn dus niet onbeperkt. Daarnaast is een BV-structuur administratief duurder dan een eenmanszaak of vof. Daar staat dan weer de beperking van de aansprakelijkheid tegenover. Enfin, u begrijpt het al: het is maatwerk. En natuurlijk kunt u met mij hierover klankborden.
 
Mr. Frank Kerkhof RB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
fkerkhof@alfa.nl