Voorkom schijnveiligheid én boete met valbeveiliging

Artikel delen

In de bouw wordt er dagelijks op hoogte gewerkt. Opmerkelijk genoeg gebeuren er ook nog dagelijks ongevallen met ernstige gevolgen. Dit is onnodig, omdat correct gebruik van valbeveiliging dergelijke gevolgen uitsluit. Niet voor niets heeft de Inspectie SZW de boetes op overtredingen op het gebied van valbeveiliging streng aangescherpt. In de praktijk blijkt goede valbeveiliging namelijk niet eens zo vanzelfsprekend en eenvoudig.

Een werkgever is verplicht om werkers te voorzien van de juiste veiligheidsvoorzieningen voor veilig werken op hoogte. De werker is verantwoordelijk voor de zorg en het correct gebruik van alle materialen. AllRisk en Inspectie SZW zien in de praktijk dat de veiligheid op deze beide fronten nog regelmatig te kort schiet.
Valbeveiliging is soms geheel afwezig, maar vaker is deze niet afdoende of niet geschikt voor de gebruiker. Neem het veiligheidsharnas. Hier zijn veel verschillende soorten en maten van en niet elk harnas is automatisch geschikt voor elke gebruiker. Een verkeerde harnaskeuze kan dodelijk zijn. De gebruiker moet kennis hebben van hoe het harnas aangetrokken moet worden. De beenbanden moeten op de juiste manier vastgezet en strak getrokken worden. Ook is het heel belangrijk dat de maat van het harnas op de gebruiker is afgestemd, zodat het comfortabel zit en het lichaam in elke positie beschermt. De veiligheidslijn kan bovendien niet willekeurig aan een of meerdere bevestigingspunten worden aangehaakt. Bij de verkeerde afstellingen kun je bijvoorbeeld je rug of nek breken.
Dus bén je veilig, of dénk je dat? Bezoek de AllRisk stand op het Probin Plein, hijs jezelf in een harnas en ontdek het antwoord. Dan ben je je leven weer zeker.

AllRisk
www.ar.nl
Standnr.315