Bijzonderheid troef: houten glasvliesgevels

Artikel delen

Architecten en gevelontwerpers zien steeds meer mogelijkheden met de houten Kerto Fineline glasvliesstijlen van Metsä Wood. De recent gerealiseerde massief houten villa in Apeldoorn is daar een sprekend voorbeeld van. Alle stijlen en regels aan de binnenzijde van het raamwerk zijn uitgevoerd met dit karaktervolle en natuurlijk esthetische materiaal van vuren Kerto fineren. Kracht van het product is, naast de warme uitstraling, de slankheid en sterkte.
 
Afgelopen juli is de villa met kantoor annex gastenverblijf door de Amsterdamse architect Mark Groen opgeleverd. De duurzame woning met sedumdak en het bijgebouw zijn energiezuinig, opgebouwd uit natuurlijke (isolatie-) materialen. De constructies van de gebouwen zijn uitgevoerd met in het zicht blijvend Leno massief hout.
Een bijzonder aspect van de woning is de houten Kerto Fineline glasvliesgevel. Cruciaal voor Groen om dit product van Metsä toe te passen was de slankheid en elegante uitstraling van de gefineerde structuur. Door de beschikbare dimensies van 50 tot 80 mm breedte en een lengte van 12 m¹ zijn de mogelijkheden ook nog eens groot. Ook omdat het systeem constructief kan worden ingezet.
Het Kerto Fineline raamwerk wordt aan de binnenzijde van de pui toegepast. Koppeling van stijlen en regels vindt plaats door een onzichtbare verbinding. Aannemer Van Engeland heeft alle stijlen en regels  in zijn werkplaats geprofileerd, op lengte gemaakt en behandeld. Op de bouwplaats heeft hij het gevel systeemprofiel H60 van Stabalux bevestigd. Voor dit gecertificeerde systeem is gekozen door haar rankheid en de mogelijkheid om op het profiel een door de aannemer vervaardigde houten afdeklijst te monteren die in dezelfde kleur is gespoten als de rest van het gebouw.
De Kerto stijlen en regels zijn met een witte beschermende olie afgewerkt die de natuurlijke houtkarakteristieken behoudt. De horizontale regels en vertikale stijlen worden gemaakt van zijlings verlijmd Kerto-S. Dankzij de hoge trek-, buig- en druksterkte, alsook de hoge stijfheid van het materiaal, kan het buitengewoon vormvaste materiaal hoge belastingen weerstaan. In België zijn reeds diverse projecten uitgevoerd met Kerto Fineline, in Nederland zijn de eerste projecten in uitvoering.
 
Metsä Wood Holland B.V., Apeldoorn, (055) 538 6610, www.metsawood.nl