De R is weer in de maand

Artikel delen

De ‘R’ is weer in de maand en dat betekent: beuRzen bezoeken! We worden de komende twee maanden bedolven onder de vakbeurzen, zoals Bouw Compleet Hardenberg, Schilders, Glas en Afbouw Vakdagen, Bouw Compleet Venray, Combi Vakdagen te Venray, Energie 2014, Installatie Vakbeurs, enzovoort. En begin volgend jaar weer de Internationale Bouwbeurs in Utrecht. De beurzen zullen in het teken staan van ‘hoop op betere tijden’. Terwijl de woningaankoop weer aantrekt, de beurzen weer de weg omhoog hebben gevonden en de economie weer uit het dal krabbelt, heeft de bouwsector nog tijd nodig om te herstellen van de zware klappen in de afgelopen jaren. De bouweconomie heeft last van het na-ijl effect: de eerste jaren van de crisis draaide de bouw nog op volle toeren, maar nu duurt het ook weer langer voordat het herstel ook daadwerkelijk tot de haarvaten van de bouwsector doordringt.
De bouwsector zal nieuwe wegen in moeten slaan om een duurzaam herstel te bereiken. Het volbouwen van lege weilanden met woningen is verleden tijd. De bouw moet zich nu richten op verbetering en transformatie van de bestaande bouw. Er is alleen nog ruimte voor kleinschalige woning- en utiliteitsbouw op maat. Energiebesparing, duurzaam en/of biobased bouwen, terugdringen CO2-uitstoot en MVO zijn daarbij de sleutelwoorden. Ook is de markt veranderd van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd. Luisteren naar de wensen uit de markt is daarbij van groot belang. Daarnaast zijn procesinnovaties, zoals BIM, industrieel bouwen en verregaande vormen van prefabricage hot items. Tot slot dient er aandacht te zijn voor arbeidsomstandigheden, zoals stofvrij, veilig en ergonomisch werken.
Ongetwijfeld zullen de exposanten op de talrijke beurzen hun product- en procesinnovaties op deze ontwikkelingen hebben afgestemd. Marktgestuurd innoveren is niet langer louter een verkoopargument: het is pure noodzaak geworden om te overleven! Slimbouwen helpt u daarbij. Ook in deze uitgave van BouwTotaal leest u daar weer alles over.
 
Ing. Frank de Groot

Hoofdredacteur BouwTotaal