Gevelverfsysteem op basis van sol-silicaat

Artikel delen

Weerbestendig, damp-open, een lange levensduur en goede hechtingseigenschappen. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe productlijn: Sigma Silicat. Het verfsysteem heeft een zeer lage dampdiffusieweerstand die de verf goed laat ‘ademen’. Daarnaast is de verf goed bestand tegen invloeden van buitenaf.
 
De Silicat-lijn bestaat uit het voorstrijkmiddel Sigma Silicat Fix en Sigma Silicat Topcoat Matt. Beide producten zijn gebaseerd op sol-silicaat en hebben een damp-open structuur. De wateropnamecoëfficiënt (w) van Sigma Silicat Topcoat Matt bedraagt < 0,1 kg/(m² • h ½). De dampdiffusieweerstand (Sd) is met 150 = 0,02 m, de laagste in het Sigma gevelverf assortiment. Door de lage dampdiffusieweerstand ademt de verf goed. Naast de dampdoorlatende eigenschappen zijn de Silicat-verven ook goed bestand tegen de dagelijkse invloeden van buitenaf, zoals water en zout. De gevel van het Carlton Beach hotel in Scheveningen werd onlangs volledig gerenoveerd met het nieuwe verfsysteem van Sigma Coatings. De natuurlijke uitstraling van Sigma Silicat Topcoat Matt, de lage dampdiffussieweerstand en de uitstekende hechting van Sigma Silicat Fix, waren voor de eigenaar van het Carlton Beach Hotel en ToekomstSchilders uit Andijk redenen om voor Sigma Silicat-verven te kiezen.
Sigma Silicat Fix verkiezelt met de ondergrond en zal daardoor goed hechten. Anders gezegd: de chemische samenstelling zorgt ervoor dat de verf één met de ondergrond wordt. Dit geldt in het bijzonder voor minerale ondergronden zoals baksteen, kalkzandsteen en cementgebonden pleisters. Een minerale ondergrond is echter geen vereiste. Door het gebruik van een sol-silicaat is de verf ook geschikt voor een onderlaag op basis van acrylaat of siloxaan. Dat maakt hem breed inzetbaar.
De verf is onder meer geschikt voor het behandelen van kunstharsgebonden verflagen en pleisters, zowel buiten als binnen, en voor de afwerking van gevelisolatiesystemen. Andere toepassingen voor dit product zijn: het afwerken van metselwerk, buitenpleisters en cementgebonden plaatmaterialen. Sigma Topcoat Matt is door zijn alkalische karakter ongevoelig voor micro-organismen zoals algen, schimmels en mos. Zowel de coating als de toegepaste pigmenten voor kleuring zijn UV bestendig waardoor het kleurbehoud van de verf zeer hoog is.
 
Sigma Coatings Bouwdivisie, Uithoorn, (0297) 54 19 11, www.sigma.nl