Huurwoning gerenoveerd met plantaardige bouwmaterialen

Artikel delen

Woningcorporatie R&B Wonen renoveerde als proef een woning met uitsluitend plantaardige oftewel biobased materialen. Volgens directeur-bestuurder Peter Bevers is het resultaat veelbelovend: ‘Wel zijn de materialen nu nog vrij duur. Als de prijs omlaag gaat, kunnen we veel vaker volgens deze methode werken.’
 
De proefwoning in Kruiningen kreeg onder meer een laag kokkelschelpen in de kruipruimte tegen vocht en werd geïsoleerd met materialen als cellulose en vlaswol. De binnenwanden zijn afgewerkt met leemstuc in plaats van gewoon stucwerk. R&B Wonen kreeg voor het project subsidie van de provincie Zeeland. Een van de voorwaarden was dat de corporatie de verbouwing goed zou documenteren, zodat andere woningcorporaties profijt hebben van de opgedane ervaring.
‘De methode is nog betrekkelijk nieuw’, zegt Bevers. ‘Er is veel informatie beschikbaar, maar nog niet op een toegankelijke en geordende manier.’ De ervaringen van R&B Wonen zijn erg positief. ‘Er is heel veel mogelijk. Er zijn maar een paar onderdelen waarop we nog niet met biobased materialen konden werken. En de kwaliteit ervan lijkt niet onder te doen voor reguliere materialen.’
 
Duurder
Wel is biobased bouwen nog een stuk duurder dan bouwen met reguliere materialen: tot 20 procent. ‘Er is nu nog weinig marktvraag. Als woningcorporaties bereid zijn te investeren, dan verwacht ik dat de markt zal reageren’, denkt Bevers.
De Zeeuwse woningcorporaties beheren samen 54.000 woningen. ‘Stel dat je 20 procent van het onderhoudsbudget op deze manier zou besteden, dan wordt het aantrekkelijk voor de markt.’ Het gebruik van biobased materialen staat in ieder geval op de agenda van de gezamenlijke inkoopwerkgroep. ‘Voor woningcorporaties is dit een heel interessante manier van renoveren, als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.’