Prefab cellen voor penitentiaire inrichting Zaanstad

Artikel delen

De nieuwe penitentiaire inrichting Zaanstad wordt deels gebouwd met modulaire prefab betonnen units van Haitsma Beton. Consortium Pi2, een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Royal Imtech, heeft opdracht gegeven voor de levering van 667 prefab bouwunits, overwegend meerpersoons cellen. De complete units met ingestorte voorzieningen garanderen een snelle plaatsing en afmontage. De bouw is in mei 2014 van start gegaan en medio 2016 wordt de huisvesting voor ruim 1.000 gedetineerden in gebruik genomen.
 
Parallel aan de reguliere productie verlaten keurig gedoseerd en volgens planning wekelijks 20 à 30 units de fabriek van Haitsma Beton voor transport per vrachtauto naar Westzaan. In totaal gaat het om 667 units, waarvan 607 tweepersoons cellen, 36 isoleercellen, 8 minder validen-cellen en 16 ruimtes voor opslag. De laatste levering staat voor eind februari 2015 gepland.
De 3D BIM-engineering van de units heeft de nodige energie en creativiteit gekost. Voor de ontwikkeling en het ontwerp van de complexe bouwelementen met diverse instortvoorzieningen (elektra, sprinkler, vloerverwarming, kozijnen en beveiliging) vond veelvuldig overleg plaats met Pi2, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Veiligheid en Justitie. In één van de productiehallen worden de losse elementen gefabriceerd voor de combinatie van vloeren, daken en sanitaire tussenwanden. Vervolgens worden in een andere hal de vloeren in mallen gelegd, waarna de wanden worden ingestort. Na het ontkisten worden de schachtwanden geplaatst, het dak gemonteerd en de voegen afgewerkt.
Naast de engineering en productie verzorgt Haitsma Beton ook het wegtransport. De complete units worden casco afgeleverd op de bouwplaats. Per week worden er, verdeeld over de verschillende bouwstromen op het terrein, 24 cellen geplaatst. Dankzij een goed samenspel van de diverse partijen in het bouwproces wordt binnen extreem korte tijd van unieke producten een bijzonder gebouw gerealiseerd.
 
Haitsma Beton B.V., Kootstertille, (0512) 33 56 78, www.haitsma.nl