Aansprakelijkheidsrisico veiligheidsschoenen

Artikel delen

Als een medewerker inlegzolen in zijn veiligheidsschoen draagt, vervalt de aansprakelijkheid van de schoenleverancier. Het afgegeven CE-certificaat op de schoen geldt niet meer en de medewerker of de werkgever is zelf aansprakelijk voor de gevolgen van ongevallen. Bij veel organisaties en werkgevers is dit niet bekend. Toppodotherapie Nederland en schoenleverancier Steel Blue hebben de handen ineengeslagen en introduceren een ISO-genormeerd productiesysteem. Hierdoor blijven de veiligheidsschoenen van Steel Blue met podotherapeutische- of aangepaste zolen gecertificeerd en is het aansprakelijkheidsrisico op veiligheidsschoenen afgedekt.
 
Veiligheidsschoenen vallen in categorie 2 van de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Een onafhankelijke organisatie voert een verplichte test uit volgens de EN-ISO 203045:2011-norm. Voldoet de schoen aan de eisen, dan krijgt deze een CE-certificaat. Dit certificaat geldt alleen voor de schoenen zoals de producent ze fabrieksklaar levert. Aanpassing na aankoop betekent dat de schoen afwijkt van de geteste norm en daarmee vervalt de aansprakelijkheid van de leverancier. Met alle gevolgen voor de werkgever en de drager bij een ongeval.
Toppodotherapie Nederland heeft in Steel Blue de geschikte partner gevonden voor de oplossing van dit probleem. De organisatie met 139 praktijklocaties ontwikkelde als eerste en enige in Nederland een ISO-genormeerd productiesysteem waardoor de veiligheidsschoenen van Steel Blue ook met podotherapeutische aanpassingen gecertificeerd blijven. De aansprakelijkheid komt zo niet bij de werkgever of drager te liggen. Toppodotherapie Nederland en Steel Blue hebben in de samenwerkingsovereenkomst een strakomlijnd protocol vastgelegd. Hierin staat hoe de vestigingen van Toppodotherapie Nederland inlegzolen op maat maken en hoe ze deze in de veiligheidsschoenen van Steel Blue aanbrengen. In overleg met een officiële keuringsinstantie waarborgen beide partijen de EN-ISO-norm en de blijvende geldigheid van de CE-certificering.
 
Ningaloo Trading / Toppodotherapie Nederland, www.toppodotherapie.nl, www.steelblue.nl of www.goedgekeurdezolen.nl