Glas in drie kleuren voor brede school

Artikel delen

In het nieuwe gebouw Het Dok in Oegstgeest zijn een basisschool, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang gevestigd. Hoewel de omgeving nog in opbouw is, moet het gebouw in de toekomst opgaan in de bomen die het omringen. Om dit te bereiken, werd er voor de bouw een mix gebruikt van een houten plint met erboven een glazen gevel van geschakeerd gekleurd glas in drie tinten groen. Door de reflectie van de bomen en de lucht in het glas, wordt het gebouw één met de omgeving.
 
‘We zijn als adviseurs nauw betrokken geweest in de fase voorafgaand aan de bouw’, vertelt Alexander Postma, verkoper bij AGC Heerlen. ‘Het glas Colorbel leek ons uitermate geschikt om het effect te bereiken wat de architecten voor ogen hadden. Het betreft gekleurd emaille, standaard verkrijgbaar in 30 kleuren, dat in het glas gebrand wordt. De kleurechtheid van het glas blijft hierdoor jarenlang heel goed.’
Noud Paes, projectarchitect: ‘Gezondheid en frisse lucht vormden belangrijke uitgangspunten in de ontwerpfase van Het Dok. Al snel bleek dat de school ook echt in een groene, bosrijke omgeving zou komen te liggen. Vanuit dit gegeven besloten we de school ook echt onderdeel van de omgeving te maken. Zo ontstond de combinatie van de houten plint met erboven een volledig glazen gevel. Met Colorbel hebben we kunnen kiezen voor drie frisse groentinten, die we geschakeerd gebruikt hebben. Het resultaat is heel mooi geworden, je krijgt echt het gevoel van een bladerdak. Vooral ook de reflectie van de bomen en de lucht in de glazen gevel, maken het extra dynamisch.’
‘Een goede balans tussen goede isolatie en voldoende frisse lucht vormt vaak een probleem bij scholen. Voor ons lag hier een mooie uitdaging. Uiteindelijk hebben we in samenwerking met Arup een innovatief klimaatconcept ontwikkeld dat natuurlijke ventilatie via de gevel mogelijk maakt. Eigenlijk fungeert de glazen gevel hierbij als een windscherm. Achter dit scherm bevinden zich akoestische roosters die in de zomer ervoor zorgen dat er frisse, koele lucht het pand in stroomt en in de winter de koude lucht iets verwarmen voor het naar binnen stroomt. Een gezonde schoolomgeving wordt hiermee gegarandeerd.’
 
AGC Flat Glass Nederland, Tiel, (0344) 67 99 11, www.agc-glass.eu en www.yourglass.com