‘Kleinste huis ter wereld’ staat te koop in Londen

Artikel delen

In Londen staat het ‘vermoedelijk kleinste huis ter wereld’ te koop. De recentelijk opgeknapte woning, die in Amersfoort is gemaakt en opgebouwd, is nog geen 13 vierkante meter groot en ligt aan Richmond Avenue in de luxe Londense wijk Barnsbury. Vraagprijs: 275.000 pond (zo’n 344.000 euro).

Het huis werd in 2010 voor ‘slechts’ 120.000 pond gekocht door gebiedscurator Schipper Bosch. De belegger en ontwikkelaar kwam samen met Dyvik Kahlen Architects tot een volledig nieuw interieur en liet dat in Amersfoort bouwen bij de gelieerde Timmerwerkplaats. Dit interieur werd vervolgens samen met een nieuwe achtermuur en dak naar Londen vervoerd en in het kleine huisje getakeld.
Om persoonlijke redenen (Schipper Bosch-directeur Bart Schoonderbeek en zijn vrouw hadden destijds drie kinderen) was het uitgangspunt van de woning dat een gezin van vijf personen er kan verblijven. ‘Ook een klein huis kan veel ruimtelijke kwaliteit hebben’, aldus Schoonderbeek. ‘Bovendien is ruimte schaars in Londen, dus het is een uitdaging om te benutten wat er al is.’ De woning biedt alle elementen die je mag verwachten: een douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, opbergruimtes en een tuin. Dat je kunt douchen terwijl je op het toilet zit en dat je over het keukenblok heen naar de bovenruimte moet, zijn een gevolg van de efficiënte inrichting.

Elke centimeter telt
De herinrichting was een hele opgave. Schoonderbeek: ‘Met deze omvang telt elke centimeter. Om die reden zijn de woonelementen allemaal vervlochten in de constructie.’ Zo werkt het bed mee aan de stabiliteit van het kleine bouwwerk, is de verlichting geïntegreerd in de plafonds, zitten er extra bedden in de vloer en loop je via het keukenplatform naar de ‘slaapkamer’.’In The Small House is verder gebruik gemaakt van massieve vloerdelen, leer, marmer en goede coating. Bovendien werd een minituin toegevoegd met een (uiteraard opklapbaar) bankje.
De familie Schoonderbeek maakt zelf uiteindelijk geen gebruik van The Small House. De komst van een tweeling maakte dat alsnog onmogelijk. ‘Voor zeven personen is het écht te klein.’ Hoewel de vraagprijs hoog lijkt voor de beperkte ruimte die je hebt, is het relatief gezien een koopje. De gemiddelde huizenprijs op Richmond Avenue, waar ook het voormalig onderkomen van Tony Blair staat, ligt op 1,8 miljoen pond.

Kijk voor meer informatie op schipperbosch.nl, timmerwerkplaats.nl en denieuwestad.nl.