Vloerverwarmingspomp vaak grootste stroomslurper in huis

Artikel delen

De vloerverwarmingspomp is in veel huizen de grootste stroomslurper. De meeste Nederlanders met vloerverwarming betalen echter zo’n €110,- per jaar te veel aan stroom. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van groene kortingswebsite HIERbespaart.nl.
 
Bart de Voogd, directeur van het HIER klimaatbureau: ‘Veel mensen weten niet dat verwarming naast gas, ook stroom verbruikt. Er is namelijk elektriciteit nodig om het warme water in huis rond te pompen. Met name bij vloerverwarming kunnen de kosten hiervan flink oplopen. Omdat de vloerverwarmingspomp meestal niet in het zicht staat, zijn veel mensen zich hier niet van bewust.’
Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat de meeste huishoudens in Nederland op dit moment een vloerverwarmingspomp met een vast vermogen hebben. Dit zijn oudere pompen, meestal van voor 2005, die maar één stand hebben. Deze pompen staan het hele jaar door op vol vermogen aan. Ook in de zomer als de verwarming niet aan staat. Zo’n klassieke vloerverwarmingspomp verbruikt gemiddeld €130,- per jaar aan stroom; dat is meer dan het verbruik van een gemiddelde wasdroger en koelkast bij elkaar.
 
Nieuwe pomp bespaart €110,- per jaar
Er zijn inmiddels vloerverwarmingspompen op de markt die niet draaien wanneer de verwarming niet aan staat en efficiënter werken dan oudere modellen. ‘Met een zuinige pomp kun je zo’n €110,- per jaar besparen. In plaats van €130,- betaal je dan dus nog maar € 20,- per jaar aan stroom voor de vloerverwarmingspomp. Zo’n nieuwe pomp is zo geïnstalleerd en heb je in ongeveer 2,5 jaar al terugverdiend. Vergeleken met andere energiebesparende maatregelen is dat heel snel’, aldus De Voogd.
Mensen die wel de stroomkosten van hun vloerverwarmingspomp willen verlagen, maar geen nieuwe pomp willen aanschaffen hebben twee opties:

  • Het is mogelijk om een aan- en uitschakelaar op een oude vloerverwarmingspomp aan te sluiten, zodat deze niet meer het hele jaar door aanstaat. Zodra de ketel begint te stoken, schakelt de schakelaar de vloerverwarmingspomp in. Als er geen warm water meer door de leidingen loopt, wordt de pomp weer uitgeschakeld. Daarnaast zorgt de pompschakelaar ervoor dat de vloerverwarmingspomp één keer per dag even aan gaat, om te zorgen dat hij niet stuk gaat. Met zo’n schakelaar bespaar je ongeveer vijftig procent op de stroomkosten van de vloerverwarmingspomp.
  • Verder hebben sommige pompen meerdere standen. Vaak staat de pomp op de hoogste stand, maar kan deze prima een tandje lager. De Voogd: ‘Ik heb zelf vloerverwarming in mijn badkamer en keuken en zag dat de pomp standaard op stand 3 stond. Sinds ik hem heb teruggezet naar stand 1 verbruikt de vloerverwarmingspomp twee derde minder elektriciteit, en de ruimte is net zo snel warm.’