Gevelbekleding combineert brandveiligheid en esthetiek

Artikel delen

Brandveiligheid speelt een steeds grotere rol in de bouw. Rockpanel FS-Xtra gevelpanelen combineren optimale brandveiligheid met het grootste assortiment aan designs en RAL-kleuren, dat momenteel verkrijgbaar is.
 
De Rockpanel ‘Durable’ en ‘Xtreme’ uitvoeringen met een Europese brandklasse van B-s2, d0 (overeenkomstig EN 13501-2) worden al vele jaren succesvol toegepast als gevelbekleding in geventileerde constructies. De FS-Xtra uitvoering voldoet, indien bevestigd met blindklinknagels op een aluminium of stalen draagconstructie, aan de Europese brandklasse A2-s1, d0. Deze brandklasse geldt volgens de nationale bouwwetgeving als onbrandbaar.
Met het onderhoudsarme plaatmateriaal in FS-Xtra uitvoering, beschikt u over een bijzonder breed assortiment: de kleurrijke ‘Colours’, de extravagante ‘Chameleon’ voorzien van een coating met een kristaleffect, de elegante ‘Woods’ tot de moderne ‘Metallics’. Het gehele assortiment is kleurvast, niet richtingsgevoelig en onderhoudsarm. Alle kleuren en designs kunt u, met uitzondering van Rockpanel Woods, in alle richtingen verwerken zonder aan esthetiek in te boeten. 
Anders dan zijn geringe gewicht en de gemakkelijke verwerkbaarheid doen vermoeden, is het plaatmateriaal vervaardigd van het natuurlijk gesteente basalt. Dat maakt het materiaal extreem duurzaam, dimensiestabiel en weersbestendig. Daarnaast onderscheidt het materiaal zich door zijn brandwerende eigenschappen. FS-Xtra is beschikbaar in 9 mm dikte. Dit plaatmateriaal kan bevestigd worden met een grotere spanwijdte, is beter bestand tegen een grotere windbelasting en biedt een mogelijke kostenbesparing op de draagconstructie.
Duurzaamheid vormt tevens de kern van het plaatmateriaal en het productieproces. Onlangs nog heeft BRE Global aan Rockpanel een European Environmental Product Declaration (E-EPD) toegekend. Op basis van een Life Cycle Assessment (LCA) zijn de producten gecertificeerd volgens de Europese norm EN 15804 voor bouwproducten en systemen. Kortom, de FS-Xtra uitvoering van Rockpanel is de ideale oplossing als een hoge brandveiligheid wenselijk of verplicht is zoals bij hoge flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.
 
Rockwool BV/Rockpanel Group, Roermond, (0475) 353 000, www.rockpanel.com