Honderden oplossingen voor houtstofvrij werken

Artikel delen

Makita voegt honderden TNO-oplossingen voor houtstofvrij werken toe aan de reeds bestaande TNO-oplossingen voor kwartsstofvrij werken. Daarnaast introduceert Makita ook een online module stofvrij werken, waarmee eindgebruikers eenvoudig per machine kunnen zien of er stofvrije oplossingen beschikbaar zijn. Met beide introducties speelt Makita tevens in op controles op kwartsstof en houtstof in de bouw van Inspectie SZW, die momenteel gaande zijn.
 
TNO heeft onlangs diverse Makita machines voor houtbewerking voorzien van een groen logo met ‘8 uur’. Dit betekent dat gebruikers op één werkdag gedurende acht uur lang onafgebroken verantwoord met deze machines hout mogen bewerken. Het betreft cirkelzaagmachines, decoupeerzagen, band-, vlak- en excenter schuurmachines, schaafmachines, bovenfreesmachines en lamellenfreesmachines. Ook alle (radiaal) afkortzagen beschikken over een TNO-certificaat. In combinatie met vrijwel alle Makita stofzuigers mogen gebruikers op een werkdag drie uur onafgebroken werken met deze afkortzagen.
 
Module stofvrij werken
Op www.makita.nl/stofoplossing is eenvoudig per machine af te lezen of er een stofvrije oplossing beschikbaar is en wat daar precies voor nodig is. Gebruikers kunnen zelf zien welke accessoires met bijbehorende adapters van toepassing zijn op hun machines en welke stofzuiger daar het beste bij past. Een pdf-icoon geeft aan welke oplossingen TNO-gecertificeerd zijn. Deze oplossingen gelden zowel voor de huidige als voor de oudere modellen. Gebruikers kunnen de pdf downloaden en overhandigen als de Inspectie SZW controles op de bouwplaats uitvoert.
 
Gratis stofafzuigbooradapter
Om het belang van stofvrij werken te onderstrepen en in het kader van het 40-jarig bestaan, trakteert Makita komende tijd op gratis stofafzuigbooradapters ter waarde van € 17,-. Deze slimme en door TNO-gecertificeerde accessoire is geschikt voor het boren van gaten tot een diameter van 24 mm. Het wordt gekoppeld aan de stofzuiger en werkt merkonafhankelijk. Door de zuigkracht van de stofzuiger zuigt deze adapter zichzelf vast aan de ondergrond, muur of plafond. De gratis adapter is aan te vragen via www.makita.nl/stofafzuigbooradapter.
 
Makita Nederland B.V., Eindhoven, (040) 206 40 40, www.makita.nl