Hoogste BREEAM-NL score ooit voor ontwerp kantoor

Artikel delen

Machinebouwer Geelen Counterflow uit Haelen heeft op 13 november tijdens het ‘Duurzaam Gebouwd’ congres in Maastricht een vijf sterren BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat behaald voor het ontwerp van haar nieuwe kantoor. Directeur Sander Geelen van Geelen Counterflow ontving het duurzaamheidscertificaat uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council. Het is een bijzondere prestatie: het ontwerpteam behaalde een score van 94,19 %, de hoogste score die ooit in Nederland is behaald.
 
Het nieuwe kantoor voor 50 medewerkers wordt volledig gebouwd met prefab wanden en vloeren van onverlijmd massief hout uit het Zwarte Woud. Waar mogelijk zijn verder ‘Cradle To Cradle’ gecertificeerde bouwmaterialen toegepast.
Door te bouwen volgens de Passief-Huis richtlijnen en dankzij de 330 zonnepanelen op het dak wekt het kantoor 50% meer duurzame energie op dan het totale energieverbruik voor verwarmen/koelen, ventilatie, verlichting, servers, PC’s, copier/printers en telefonie. Dit kon worden bereikt dankzij koudebrugvrije detaillering, brede hoge raamopeningen met drievoudige beglazing, zuidoriëntatie met externe zonwering, daglichtgestuurde led-verlichting, luchtdicht ontwerp met balansventilatie, Ba-Opt klimaat beheersing, aardwarmtesondes en zonnecollectoren. Het overschot aan zonne-energie zal op de eigen productielocatie worden gebruikt voor onder andere het opladen van heftrucks en het lasersnijden van roestvrijstaal. Regenwater wordt hergebruikt voor het spoelen van toiletten en rondom het pand zijn ecologische maatregelen getroffen om de biodiversiteit te bevorderen.
 
Positieve invloed werkomgeving
Het ontwerp en de selectie van bouwmaterialen zijn gericht op een comfortabel en gezond binnenklimaat met veel daglicht en een minimaal risico op uitdamping van schadelijke stoffen. Er is alles aan gedaan om het risico op verzuim te minimaliseren en te zorgen voor een werkomgeving die de communicatie en samenwerking tussen alle afdelingen van het bedrijf stimuleert.
Geelen Counterflow bouwt het kantoor van 2.400 m2 in eigen beheer, direct met het ontwerpteam en de onderaannemers. Door de gedetailleerde voorbereiding en een duidelijke splitsing van verantwoordelijkheden, zowel in werkzaamheden als in de tijd, kan uitermate efficiënt en snel worden gebouwd met minimale kwaliteitskosten. Mede daardoor zijn de bouwkosten niet significant hoger dan voor een kantoor dat op traditionele wijze wordt ontworpen en gebouwd. De meerkosten van de moderne energietechnieken verdienen zich binnen tien jaar terug.
 
Ontwerpteam
Het ontwerpteam bestaat uit de architecten Rob Wolfs en Ron Hochstenbach van Architectenbouwmeesters, Robert de Bourgraaf van Dubourgraaf als installatie-adviseur, Ad van de Ven als adviseur BREEAM-NL Expert, Jos Wagemans als bouwmanager en Sander Geelen als opdrachtgever. Oplevering is gepland in december 2014.