Houten zonwering voor biobased tandartsenpraktijk

Artikel delen

Duco Ventilation & Sun Control voorzag de tandartsenpraktijk Mondzorg Middenmeer van architecturale zonwering onder de vorm van de DucoSlide Wood. Op die manier leverde ook de producent van natuurlijke ventilatie- en zonweringssystemen haar bijdrage aan dit ecologisch gebouw, bestaande uit natuurlijke en biobased materialen.
 
De doelstelling bij het ontwerp van deze bijzondere tandartsenpraktijk in Middenmeer was van in het begin duidelijk: een gezond en comfortabel binnenklimaat creëren die bijdraagt aan een ‘healing environment’. Het gebouw, een ontwerp van ORGA architect en gerealiseerd door ORGA bouw, werd volledig van natuurlijke, biobased materialen gebouwd en daarbij speelt hout een hoofdrol.
Het gebouw is volledig opgetrokken in houtskeletbouw, geïsoleerd met houtvezel isolatie en een koudebrugonderbreking uit houtvezel, goed voor een Rc-waarde van 6,5 m2K/W. Bovendien zijn ook de spanten volledig uit hout (afkomstig van Staatsbosbeheer) en is het plafond afgewerkt met vuren planken. Al het gebruikte hout kan bovendien rekenen op een FSC keurmerk of gelijkwaardig.
Om een ‘healing environment’ te creëren is er ook heel sterk nagedacht over een maximum aan natuurlijk licht, gezien de positieve werking op mens en omgeving. Het ontwerp en de oriëntatie van het gebouw zijn daar op afgestemd en bovendien wordt het gebouw in de wintermaanden gratis opgewarmd. Veel lichtinval betekent echter ook dat er de nodige aandacht besteed werd aan zonwering voor een optimale balans tussen licht en beschaduwing. Compleet passend binnen het gehele concept werd er geopteerd voor de DucoSlide Wood, ofwel architecturale zonwering in schuifpanelen waarbij hout en aluminium perfect met elkaar verenigd worden. De lamellen zijn onzichtbaar bevestigd binnen het DucoSlide LuxFrame kader en zijn vervaardigd uit Western Red Cedar. Een lichte, veerkrachtige en duurzame houtsoort die uitstekend bestand is tegen rot en verwering. Bovendien zijn de lamellen kwartiersgezaagd. Dat zorgt onder meer voor stevigere lamellen en gaat vervorming tegen.
 
Duco Ventilation & Sun Control, Veurne (B), Tel. +32 (58) 33 00 33. www.duco.eu