Intelligente schil

Artikel delen

De gebouwschil wordt steeds slimmer. Vroeger dienden dak en gevel louter om regen, wind en kou buiten te houden en in de winter de warmte binnen te houden. Een paar gaten in de gevel zorgen voor licht en de mogelijkheid het gebouw te betreden of te verlaten. In de jaren zeventig besloten we gevel en dak te isoleren omdat we tot het inzicht kwamen dat die fossiele brandstoffen toch ooit wel eens op konden raken. Ach, meer dan een paar centimeter ‘piepschuim’ was het niet. Maar het ging om het idee. In de jaren tachtig ging we ook isolerende beglazing toepassen. Nadien werd de isolatie steeds dikker. De laatste jaren is de isolerende waarde van daken en gevels zo groot geworden dat we ook de kieren en naden dicht willen hebben om ongewenst warmteverlies te voorkomen. Luchtdicht bouwen noemen we dat. Maar ja, niemand wil in een dichte plastic zak wonen, dus goed ventileren wordt ook belangrijker.
Om nog meer energie te besparen plaatsen we inmiddels ook steeds meer zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak en halen we warmte en koude uit de grond en ventilatielucht. De beglazing is inmiddels bij veel nieuwbouwprojecten al drie-bladig geworden en intelligente zonwering zorgt voor de juiste toetreding van licht en zonnewarmte. Maar de ontwikkelingen gaan verder. Wat te denken van isolerende of zelfs photovoltaïsche verf? Of kasplanten die we in of uit de gevel kunnen schuiven (tip: kijk op de Slimbouwen pagina’s in deze BouwTotaal)? En dan hebben we nog kameleongevels waarin roterende delen beurtelings gevelbeplanting, zonnepanelen of gevelbeplating naar de buitenzijde kunnen draaien. De integratie van zonnepanelen in gevels en daken gaat ook steeds verder zodat we esthetisch en technisch verantwoord kunnen blijven bouwen. Brandveiligheid: ook weer zo’n hot item doordat de aansprakelijkheid steeds duidelijker bij ontwerpende en bouwende disciplines wordt gelegd. Tot slot moeten gevels en daken steeds meer recyclebaar en biobased zijn, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Er ligt dan ook een grote technische uitdaging om de gebouwschil steeds intelligenter te maken!
 
Met vriendelijke groeten,
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal