Warme ventilatielucht slim benut

Artikel delen

Veel woningen zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem dat kostbare warme lucht naar buiten afvoert. Dat is zonde: waarom deze warmte laten vervliegen? Inventum heeft nu de ventilatiewarmtepomp Ecolution® ontwikkeld, een systeem dat warme ventilatielucht uit de woning benut als bron voor de warmtepomp. Op zeer rendabele wijze maakt de Ecolution extra warmte die wordt gebruikt voor het opwarmen van tapwater en cv.
 
Ventilatielucht als warmtebron staat 24 uur per dag tot onze beschikking en zorgt ook nog eens voor een gezond binnenmilieu. De Ecolution ventilatiewarmtepomp vervangt de mechanische ventilatiebox en vormt samen met bijvoorbeeld de hr-combiketel, een hybride opstelling voor opwekking van warmte en warmwater. De Ecolution vervult drie functies; mechanisch ventileren,  duurzaam opwekken van warmte voor de verwarming en warm tapwater. Deze unieke oplossing is toepasbaar in de bestaande bouw en nieuwbouw.
Bij een renovatieproject in Vijlen werden onlangs twaalf woningen voorzien van een aantal duurzaamheidsmaatregelen. Naast HR++ beglazing en PV-zonnepanelen werd hier ook de Ecolution Combi 50 toegepast. Het resultaat was een labelsprong van G naar A. Hierdoor besparen de bewoners meer dan € 50,- per maand op de energierekening. Daarnaast zorgt het systeem voor een sterk verbeterd comfort en binnenklimaat.
Voor verwarming maakt de Ecolution naast gebruik van ventilatielucht ook gebruik van de cv-ketel als hulpbron. Daarom werkt hij in de meeste gevallen samen met een hr-combiketel. De Ecolution zorgt dan continu voor de productie van de basiswarmte en de hr-combiketel voor het bijspringen tijdens piekmomenten. De Ecolution innovatie is volledig toegespitst op Nederlandse woningsituaties en gebruikelijke installatietechnieken.
 
Inventum B.V., Houten, (030) 274 84 84, www.inventum.com