Aluminium, kunststof en hardhouten gevelkozijnen

Artikel delen

Van gangbare gevelkozijnen met een achterdeur, draai/kiepraam en met vastglas zet Casadata de materiaalkosten en montagekosten bij drie verschillende materiaaluitvoeringen op een rij.
 
Tekst: www.casadata.nl.
 
Van het leveren, plaatsen en eventueel afwerken van deurkozijnen en raamkozijnen in nieuwe gevelopeningen van een rij woningen zijn de kosten naast elkaar gezet. Het gaat om uitvoering in hardhout, kunststof en aluminium. Bij hardhout zijn de kosten van het afschilderen van de buitenzijde van de kozijnen met deur of raam apart vermeld.
 
Aluminium kozijn
Bij nieuwe aluminium achterdeurkozijnen en raamkozijnen met draai-kiepraam of met vast glas voorziet men de nieuwe wandopening vaak van een houten stelkozijn. Als stelkozijn is uitgegaan van een vurenhouten lat 56 x 114 mm en een strook DPC-folie. Het aluminium kozijn, de deur en het raam hebben een standaard profiel, gemoffeld in één standaard RAL kleur, laagdikte 60 micron. Het deurkozijn heeft een aluminium onderdorpel. De deur is voorzien van drie scharnieren, een 3-puntssluiting met noodcilinder en één paar krukken. In de glasopening zit gelaagd HR++ glas. Het dichte paneel in de deur is opgebouwd uit 2 x 2 mm aluminiumplaat met daartussen 35 mm isolatiemateriaal. Het draai-kiepraam heeft veiligheidsbeslag en gelaagd HR++ glas.
 
Kunststof kozijn
Bij het plaatsen van kunststof achterdeur- en raamkozijnen past men in de nieuwe wandopening een houten stelkozijn toe. In de berekening is uitgegaan van een vurenhouten spouwlat, een hardhouten stellat en een strook DPC-folie.
Het kunststof kozijn, de deur en het raam hebben een standaard profiel in de standaard kleur crème (RAL 9001) of wit (RAL 9010). De kosten van het deurkozijn met deur zijn inclusief een kunststof DTS onderdorpel. Als isolerende beglazing is voor de deur en het raam standaard HR++ 5-15-4 mm toegepast.
 
Hardhouten kozijn
Nieuwe hardhouten achterdeur- en raamkozijnen stelt men meestal al in de ruwbouwfase. Het deurkozijn heeft een houtzwaarte van 90 x 80 mm en de deur een van 38 x 113 mm. De houtzwaarte van het raamkozijn is 90 x 80 mm en van de ramen 68 x 78 mm. De kozijnen hebben spouwlatten breed 120 mm, inclusief een DPC-slabbe van 120 mm breed.
De stijlen, dorpels, deuren en ramen zijn uitgevoerd in hardhout meranti, klasse A, gelamineerd en gevingerlast. Bij levering zijn ze afgewerkt in een laag grondverf in een standaard RAL-kleur, in een watergedragen systeem, droge laagdikte 140 mµ. Er is isolatieglas HR++, 5-14-4 mm toegepast en daar waar nodig en vereist is de beglazing uitgevoerd als veiligheidsglas. De deur is voorzien van drie scharnieren en een 3-puntssluiting met noodcilinder. De kozijnen voldoen aan Inbraakwerend Gevel Timmerwerk klasse 2, NEN 5096 (IGT klasse 2).
De kosten zijn inclusief bijkomende kosten zoals stellatten, klissen, wiggen, bevestigingsmiddelen en kozijnankers. Voor het schilderwerk op het nieuwe hardhouten kozijn, deur en gevelraam is uitgegaan van het schildersysteem NHD 02 volgens van het Basisverf- en glasbestek 2006 voor Nieuwbouw- en Onderhoudswerkzaamheden. Dit systeem houdt in: waar nodig de buitenzijde één keer plaatselijk bijwerken van de grondverf, inclusief de sponningen van het raam en eventueel plaatselijk uitvullen of uitstoppen. Tenslotte met een kwast of rolborstel twee keer op het geheel dekverf aanbrengen.
 
Samenstelling van de kosten
In de kostenberekeningen is uitgegaan van de uitvoeringstijden voor de werkzaamheden en van de bruto prijzen voor de materialen en producten zonder inkoopkortingen. De kosten zijn exclusief raamdorpel en vensterbank, aftimmeren rondom kozijn, steigerwerk en bouwplaatsvoorzieningen. Bij het schilderwerk van de hardhouten kozijnen, deur en ramen is alleen rekening gehouden met het buitenschilderwerk. Het afschilderen aan de binnenzijde van het kozijn, deur of raam is buiten beschouwing gebleven.
Het aantal manuren geeft de gemiddelde productietijd weer onder normale omstandigheden. Bij de montagekosten is gerekend met € 38,34 bouwkundig uurloon en bij het afschilderen van de houten kozijnen, deur en ramen met € 32,67 aan uurloon schilderwerk. Alle directe kosten zijn exclusief bouwplaatskosten, indirecte bedrijfskosten, winst, risico en BTW.
Het regionale niveau van de directe kosten betreft de regio Oost Gelderland (postcode 7000 – 7100). Op www.casadata.nl ziet men het kostenniveau van de eigen regio door het opgeven van de eigen postcode.
 

Al meer dan 2.700 kostentabellen met ruim 29.000 prijscalculaties en kostenbegrotingen

Meer dan 2.700 kostentabellen met ruim 29.000 calculaties van richtprijzen en kostenbegrotingen staan voor je klaar op casadata.nl. Alle richtprijzen en technische informatie kun je gratis bekijken. Na het inloggen kun je ook alle kostencalculaties en kostenbegrotingen zien, downloaden, aanpassen of er een eigen projectbegroting of offerte mee maken.