Andere rolverdeling

Artikel delen

Het aantal complete bouwconcepten neemt de laatste tijd snel toe. Ik herinner me INNIT uit 2007: een seriecasco-systeem van Dycore, Calduran en Unidek. We horen er tegenwoordig echter weinig meer van. En wat te denken van het Flexcasco van VBI? Meer recent zijn ontwikkelingen als het BlueCasco van Heembeton, Kingspan Insulation en Kingspan Unidek. Het Brighthouse van Heijmans, of complete renovatieconcepten als Zero Ready van Heijmans en Built4U van Doorwin, Kingspan Unidek, Zehnder–J.E. Storkair, Trecodome, The Source Group en Van Aken Architecten. Het is maar een greep uit de ontwikkelingen de laatste tijd. Duidelijk is in ieder geval dat uitvoerende en toeleverende partijen in de markt door middel van ketenintegratie complete prefab systemen op de markt brengen, waarbij de rol van de architect behoorlijk is geminimaliseerd. Dat geeft te denken voor de toch al moeizame markt voor ontwerpers. Hebben architecten te lang gedacht dat het allemaal wel weer goed zou komen? In ieder geval wordt van de ontwerpers tegenwoordig een actieve rol verwacht, waarbij samen met de gehele bouwkolom gewerkt moet worden aan geïntegreerde bouwconcepten die energienotanul of energieleverend zijn, milieuverantwoord en resulteren in hoge bouwsnelheid, een scherpe prijs/kwaliteitverhouding en nul opleverpunten. Liefst nog met verzekerde garantie en een lage-woonlastengarantie. De crisis heeft ons geleerd dat de bouw een andere weg in moet slaan. Wat de auto-industrie kan, dat kunnen wij ook!
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal