Noordelijke ingenieurs beschermen dorpen tegen aardbevingen

Artikel delen

Terwijl de NAM zoekt naar manieren om gebouwen steviger te maken, stellen experts uit het Noorden dat je dat beter voor hele dorpen in een keer zou kunnen doen. Met ‘de Groninger Gasvesten’ lanceren Archipunt en ingenieursbureau LievenseCSO het plan om de effecten van een aardbeving per dorp aan te pakken.
 
De Nederlandse Aardolie Maatschappij is met een marktconsultatie op zoek naar manieren om woningen beter bestendig te maken tegen aardbevingen. De oplossingen moeten er voor zorgen dat zwaardere bevingen niet tot letsel leiden. Archipunt en ingenieursbureau LievenseCSO stellen voor dit niet per pand op te lossen, maar per dorp. Jaap Neijzen van Archipunt: ‘Wij stellen een dorpsgerichte aanpak voor, waarbij we veiligheid en leefbaarheid vergroten door het effect van aardbevingen sterk te reduceren.’ Deze aanpak hebben de bureaus ‘de Groninger Gasvesten’ genoemd.
Met een combinatie van dempende maatregelen rondom en onder de dorpskernen, verkleinen ze het effect van een beving. ‘We versterken de dorpsrand met een ondergrondse diepwanddemper, zodat de horizontale kracht op gebouwen bij een aardbeving aanzienlijk wordt verminderd. De effecten van een beving met een kracht van 5 op de schaal van Richter worden zo bijvoorbeeld teruggebracht naar die van een beving met de kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Onder het dorp versterken we de grond, om verzakkingsschade door verweking te voorkomen. Dit doen we door de zandlaag biologisch te verstijven, waarbij bacteriën aan het werk worden gezet als biobouwers’, aldus Waldo Molendijk van LievenseCSO.
Met de dorpsgerichte aanpak worden alle gebouwen binnen ‘de Groninger Gasvesten’ beschermd. Door het dempen van de beving is er een aanzienlijk kleinere kans op letsel bij een zwaardere aardbeving, én zal er minder schade ontstaan, stellen de experts. ‘Deze oplossing is op relatief korte termijn technisch en financieel haalbaar.’