Praktijktest accuboorschroevendraaier en haakse slijper

Artikel delen

De afgelopen weken gingen weer twee BouwTotaal lezers met de nieuwste producten in de blauwe serie van Bosch aan de slag. Martijn Bekkers testte de GSR 18 V-EC accuboorschroevendraaier met borstelloze EC-motor in combinatie met het Wireless Charging System van Bosch. Semme de Zinger beproefde de GWS 12 haakse slijper met  het ‘Intelligent Brake System’. Beide heren blijken zeer positief over hun ervaringen.
 
Test GSR 18V-EC en draadloos laden
‘Ik heb ervaring met vergelijkbare machines van andere merken, maar deze machine is sterk en ligt lekker in de hand. Hij is ook iets lichter’, zegt Martijn Bekkers van Martijn Bekkers Timmer- en Montagewerken uit Erp. Hij is sinds twee jaar zelfstandig en hoorde via een collega dat hij machines kon testen. ‘Mijn collega heeft al eens machines getest voor BouwTotaal, dus heb ik me ook een keer aangemeld.’
Bekkers kon aan de slag met de GSR 18 V-EC accuboorschroevendraaier met borstelloze EC-motor in combinatie met het Wireless Charging System van Bosch. ‘Bij de draadloze lader horen speciale accu’s. Die passen ook in de GSR 18V-EC. Daarnaast zaten er normale accu’s bij. Ik heb de lader op de werkbank gezet en daar de machine overdag opgeladen. Dat ging prima. Ik vind de draadloze oplader vooral geschikt voor werkplekken waar je een beperkte actieradius hebt. Bij grote projecten sleep je niet steeds die lader mee en hangt de machine gewoon aan een clip aan je broek. Bovendien gaan de accu’s die je draadloos oplaadt minder lang mee dan de traditionele accu’s. Als de lader in de buurt staat is dat uiteraard geen probleem, dan zet je de machine met accu en al gewoon weer op de lader als je hem even niet nodig hebt. Dat is dan wel weer erg handig.’
Over de accuboorschroevendraaier is Bekkers erg tevreden: ‘Ik heb er afgelopen weken van alles mee gedaan, zoals slotgaten boren voor het afhangen van zware deuren. Ook heb ik in eikenhout dookgaten geboord voor de blinde bevestiging van de onderdelen van een houten tafel. Tevens heb ik dookgaten moeten boren voor de plaatsing van twee trappen. Tot slot hebben we in een hal van 3.300 m2 de vloer vernieuwd. In die hal staan stellingen in rails. In die rails hebben we tijdens de renovatie van de vloer houten latten geplaatst, waarbij bovenkant lat samenviel met bovenkant rails. Om die er weer uit te krijgen moest ik er schroeven in boren. Dan merk je dat je met deze machine een dag lang schroeven kan boren op één accu.’
Voor Bekkers is een aantal eigenschappen bij een schroefboormachine heel belangrijk: ‘De machine moet goed in de hand liggen, sterk zijn, makkelijk zijn weg te hangen met bijvoorbeeld een broekclip en een goede led-verlichting hebben. De GSR 18V-EC voldoet aan al die eigenschappen. Het verwisselen van boortjes gaat ook eenvoudig en de boorkop houdt de boren goed vast. Ik vraag me alleen af of een kunststof boorkop niet kwetsbaarder is dan een metalen boorkop, bij aanraking van stalen bouwdelen. Maar verder is het een hele robuuste machine.’
 
Test GWS 12 haakse slijper
‘Het is een sterke machine, ondanks dat deze vrij klein is’, zegt Semme de Zinger. Hij testte de GWS 12 haakse slijper met het ‘Intelligent Brake System’. De Zinger is interieurbouwer en besloot de machine in te zetten bij de verbouw van zijn eigen woning. ‘Ik heb er tegels mee geslepen, voegen uitgeslepen en rvs hoeklijnen mee doorgeslepen. Ook heb ik een geschilderd/geroest ijzeren hekwerk ontdaan van verf en roest met behulp van een lamellenschijf.’
Volgens de interieurbouwer ligt de machine fijn in de hand, mede ook door het trillingsreducerende handvat. ‘En door het ‘Intelligent Brake System’ remt de schijf na het uitschakelen zeer snel. Je kunt de machine daardoor snel wegleggen.’ De Protection Switch’ of dodemanschakelaar, die over de volledige lengte van de greep gebruikt kan worden, is wel even wennen voor Semme de Zinger: ‘Deze schakelaar biedt extra veiligheid, doordat de machine stopt zodra je de schakelaar loslaat. Maar ik vind dat de schakelaar je wel dwingt om de machine op een bepaalde wijze vast te houden: namelijk met de hand aan de zijkant en de vingers aan de onderkant. Ik ben echter gewend de hand een kwartslag te draaien, dus dat is wel even anders werken. Je kunt die knop ook niet vastzetten, zoals bij sommige andere machines. In de doe-het-zelfmarkt moet je dat niet kunnen, omdat gebruikers de machine dan vaak ondeskundig gebruiken. Maar voor professionals zou dat wel handig zijn.’
Het verwisselen van de schijven verloopt volgens De Zinger soepel en de kabellengte van vijf meter biedt voldoende actieradius. ‘De beschermkap is verder eenvoudig te verstellen, daar ben ik erg blij mee! Even een hendeltje bedienen, wegdraaien en hij klikt weer vast in de nieuwe stand. Dat is ook ideaal als je de kap even snel wilt verzetten om in een hoek te kunnen werken. Daarnaast is het positief dat je de toeren kunt aanpassen. Als je bijvoorbeeld voorzichtig wilt slijpen, kun je de schijf langzaam laten draaien. En de slow-start zorgt ervoor dat de machine niet direct op volle toeren gaat draaien, waardoor deze ineens kan terugslaan. De machine voelt tot slot heel robuust aan, dus samenvattend ben ik heel tevreden.’

 

Korte beschrijving geteste machines

 
GSR 18V-EC accuboorschroevendraaier
 
De GSR 18V-EC accuboorschroevendraaier heeft een borstelloze EC-motor. Deze motor is onderhoudsarm en werkt met een rendement van meer dan 80%. Hierdoor ontstaat er minder warmteverlies en kan het toestel per acculading tot 30% langer presteren. Daarnaast schakelt de Electronic Motor Protection (EMP) de motor onmiddellijk uit bij blokkeringen. Hierdoor verdubbelt de levensduur. De accuboorschroevendraaier heeft een koplengte van slechts 179 millimeter, een Auto-Lock-boorhouder van 13 millimeter en een draaimoment van 31 newtonmeter bij een schroefverbinding in naaldhout. De uitrusting wordt verder aangevuld met een geïntegreerd LED-licht, een monteerbare bithouder, vervangbare kleurenclips om elk toestel te markeren, een riemclip en een motorrem.
 

Wireless Charging System
 
Het ‘Wireless Charging System’ bestaat uit een nieuwe vlakke acculader en een 18 volt 2,0 Ah Lithium-Ion-accu. Het gereedschap is op momenten dat je het niet gebruikt, inclusief de aangekoppelde accu, op de vlakke lader te plaatsen, zonder contactpunten. De basis van deze technologie, bekend van bijvoorbeeld laadstations voor elektrische tandenborstels, is een contactloze energieoverdracht: in een zender wordt met behulp van een spoel een magnetisch wisselveld opgewekt. De ontvanger bevat eveneens een spoel. Deze wordt van het magnetische wisselveld doordrongen. Zo wordt een spanning geïnduceerd en stroom opgewekt. Voordeel van het systeem is ook de compatibiliteit van de inductieve accu’s: deze zijn gewoon gebruiken op alle moderne draadloze 18 V Lithium-Ion Bosch gereedschappen.
 
GWS 12-125 CI(E)PX haakse slijper
 
De GWS 12-125 CI(E)PX haakse slijper behoort tot een nieuwe serie kleine haakse slijpmachines met het ‘Intelligent Brake System’. Dit is het eerste remsysteem dat magnetisch werkt. Het functioneert ook bij stroomuitval en zorgt ervoor dat de haakse slijpmachines 70 procent sneller tot stilstand komen. Het model beschikt ook over de dodemanschakelaar ‘Protection Switch’, die over de volledige lengte van de greep gebruikt kan worden. Door het omhulsel van het drijfwerk is het ‘Intelligent Brake System’ beschermd tegen uitwendige invloeden, zoals stof of olie. Daarnaast is het systeem volledig slijtvast en onderhoudsvrij: er ontstaat geen remwrijving, zoals bij mechanische systemen, en de magnetische rem heeft geen gevolgen voor de standtijd van de koolborstels. Deze haakse slijpmachine biedt een vermogen van 1200 watt en is met Constant-Electronic uitgerust.