Bouwprijs 2015 toont innovatief vermogen bouwsector

Artikel delen

De Nederlandse Bouwprijs 2015

 
Ondanks de crisisjaren heeft de jury voor De Nederlandse Bouwprijs 2015 maar liefst 128 inzendingen ontvangen. ‘Duurzaamheid is daarbij geen thema meer, dat is inmiddels integraal onderdeel van bijna alle projecten’, zegt juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal, Hoogleraar Sustainable Building en Housing aan Nyenrode en de TU Delft. De jury heeft elf inzendingen genomineerd voor de prijs die in drie categorieën wordt uitgereikt. Daarnaast is er een aanmoedigingsprijs Talent met toekomst. Op het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2015 wordt duidelijk wie de winnaars zijn.
 
Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. Met het uitreiken van De Nederlandse Bouwprijs wil de stichting de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren. De 128 inzendingen, waarvan 111 projecten en producten en 17 jonge talenten met toekomst, zijn door de jury met ondersteuning van het professionele adviescollege beoordeeld op basis van de bijdrage die zij leveren aan de kwaliteit, innovatie en de economische duurzaamheid van de bouw. Daarnaast heeft de jury extra waardering toegekend aan inzendingen waarbij:

  • Toepassing van BIM tot aantoonbaar beter resultaat heeft geleid in termen van doorlooptijd, faalkostenreductie en kostenbesparing.
  • Duurzaamheidscertificaten als BREEAM of LEED zijn toegekend (Gebouwen of Civiele kunstwerken) of zich in de procedure van certificering bevinden.
  • Bouwprojecten die mede dankzij het Nationaal Energieakkoord voorop lopen in de transitie en duidelijke stappen hebben gezet in energiebesparing, het doorvoeren van energieneutraal bouwen en het grondstoffengebruik.

 
Jury toont zich hoopvol
‘De variëteit in de inzendingen, van complex naar kleinschalig en particulier opdrachtgeverschap, spreekt de jury bijzonder aan’, aldus Anke van Hal, de nieuwe juryvoorzitter van De Nederlandse Bouwprijs. ‘De jury prijst het innovatieve vermogen van de sector dat iedere editie van De Nederlandse Bouwprijs weer sterker blijkt. Ook de aandacht voor duurzaamheid is geen uitzondering meer en het is mooi om te zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer gemeengoed is in de branche. Daarnaast spreekt de jury haar lof uit naar de ontwerpkracht, goede samenwerking en integraties van alle onderdelen zowel voor nieuw te realiseren als voor transformatieopgaven. Dit allemaal zegt veel over de veerkracht en dadendrang van de sector en stemt de jury hoopvol.’
Een punt van aandacht is er echter ook: ‘Het is de jury opgevallen dat zich onder de voorgedragen inzendingen van jonge talenten met toekomst opvallend weinig vrouwen bevinden. Terwijl het aantal vrouwelijke studenten aan bijvoorbeeld de TU Delft dik in de meerderheid is. De jury weet zeker dat er beslist talentvolle, jonge vrouwen in de bouw zijn die een actieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de bouwsector. De jury roept de vrouwelijke talenten in de bouw op hun positieve bijdrage in de volgende editie meer over het voetlicht te brengen.’
De jury van De Nederlandse Bouwprijs heeft in drie categorieën en in de aanmoedigingsprijs Talent met toekomst nominaties toegekend:

  • Categorie Gebouwen.
  • Categorie Bouwaterialen en -systemen.
  • Categorie Civiele kunstwerken.
  • Categorie Aanmoedigingsprijs Talent met toekomst.