Hoezo, leuker kunnen wij het niet maken?

Artikel delen

Zo, de kop is er af: 2015 is begonnen. En alles lijkt zich te herhalen. De vraag of Griekenland uit de euro stapt doemt weer op, de meeste goede voornemens zijn alweer in een teleurstelling geëindigd en de belastingdienst wil het nog steeds niet leuker maken. Ja, u leest het goed, ik schrijf ‘wil’ in plaats van ‘kan’. Want leuker kan het wel, maar de belastingdienst wil dat (kennelijk) niet.
Laat ik u een voorbeeld geven. U weet als geen ander dat het MKB al jaren in zwaar weer zit. Zeker in de bouw- en installatiebranche is het ‘survival of the fittest’. Niets meer en niets minder. Zacht uitgedrukt, helpt het hierbij niet dat banken al jaren niet thuis geven. Om in de financieringsbehoefte te voorzien moeten ondernemers dus een beroep doen op alternatieve financieringsbronnen. Gelukkig is de naaste familie nog wel eens bereid geld te lenen. Vaak is dit geld in het verleden door de familie verdient met hetzelfde bedrijf toen die nog van hun was. Maar helaas blijkt in de praktijk dat desondanks niet elk bedrijf overleeft. De familie kan dan, populair gezegd, naar de centen fluiten. Een drama natuurlijk, maar alle betrokkenen waren zich van het risico bewust.
Veel erger wordt het als de belastingdienst zich in het stuk gaat mengen. Zij stelt dat een verstandig en zakelijk handelend persoon het geld nooit geleend zou hebben. Als referentie wordt dan gewezen op de banken: die waren toch ook niet bereid een financiering te verstrekken. En zo is de cirkel rond en zitten de ondernemer en hun familie gevangen in een fiscaal web waaruit ontsnappen niet of nauwelijks mogelijk is. Het is slechts wachten op de fiscale correcties die gaan komen. Ten eerste mag het verlies op de verstrekte lening niet ten laste van de winst van de geldverstrekker worden gebracht. Er is immers sprake van een ‘onzakelijke lening’. Ten tweede stelt de belastingdienst dat, als het geld door een BV van de familie is verstrekt, sprake is van een uitdeling ter grootte van het geleende bedrag. Deze wordt bij de familie belast in Box 2 tegen 25%. Ten derde vindt de belastingdienst dat het geld uit vrijgevigheid door de familie aan de ondernemer is verstrekt en dat dus sprake is van een te belasten schenking. Bent u er nog?
Maar we zijn er nog niet. Sterker nog, de klap op de vuurpijl moet nog komen. Want de belastingdienst vindt de handelwijze van de familie zo fout dat een zeer forse boete op zijn plaats is. Enfin, volgens mij kan dit echt wel leuker (voor de familie). Misschien is dat een mooie suggestie voor een goed voornemen van de belastingdienst: meer begrip tonen voor het MKB en de wijze waarop ondernemers (en hun familie) het bedrijf (en de werkgelegenheid) in leven proberen te houden.
 
Mr Frank Kerkhof FB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
Fkerkhof@alfa.nl