Zelfstandigen Bouw lanceert platform Kwaliteitsvakman

Artikel delen

Zelfstandigen Bouw zag dat er grote behoefte is aan een online platform voor vakmannen in de bouw die kwaliteit vooropstellen. Daarom lanceert de belangenvereniging voor zzp’ers in de bouw tijdens de Week van de Bouw de website Kwaliteitsvakman.nl. Daar kunnen streng geselecteerde vakmannen hun diensten aanbieden aan de consument.

‘Op het platform Kwaliteitsvakman vind je alleen onze 550 keurmerkhouders en andere vakmannen die aan dezelfde voorwaarden voldoen’, legt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, uit. ‘Het gaat om de serieuze vakman die zijn boterham verdient met zijn beroep. Hobbyisten en beunhazen krijgen hier geen kans. Wij stellen eisen op het gebied van vakbekwaamheid: je moet over relevante vakdiploma’s beschikken of ruim voldoende werkervaring hebben. Daarnaast moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en ben je verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Er geldt één jaar garantie op het geleverde werk en we hebben een onafhankelijke klachten- en geschillenregeling. Dat zijn allemaal waarborgen voor de consument.’
 
Beste match
Kwaliteitsvakman.nl zorgt niet alleen dat er contact tot stand komt tussen vakman en consument, maar zoekt ook de beste match. ‘Wij kijken naar wie de meest geschikte vakman is voor een bepaalde klus. Onze vakmannen krijgen waarderingspunten. Deze krijg je op basis van je vakdiploma’s, het aantal jaren werkervaring en behaalde certificaten, waarmee je aantoont dat je bijblijft in je vakgebied. Ook klanten geven een beoordeling af. Wij kunnen dan een selectie maken en deze adviseren aan de klant, maar die beslist natuurlijk zelf met wie hij in zee gaat.’
Wat denkt Zelfstandigen Bouw toe te voegen aan de bestaande online marktplaatsen? ‘Vakmensen in de bouw doen hun werk met hart en ziel maar zijn niet altijd even geweldig met acquisitie. Wij zijn gaan kijken hoe we ze kunnen ondersteunen met het verkrijgen van opdrachten. We hebben gepraat met de bestaande marktplaatsen maar die richten zich vooral op de laagste prijs. Uit onderzoek dat wij drie jaar geleden uitvoerden, bleek dat veel vakmannen grote behoefte hebben aan een keurmerk. Daarmee kun je je vakmanschap en betrouwbaarheid uitdrukken. En ook consumenten hebben natuurlijk behoefte aan een betrouwbare vakman. Wij zijn geen internetcowboys. De essentie van dit platform is: eerlijk vakwerk voor een goede prijs.’
 
Samenspraak
Verhoef benadrukt dat Kwaliteitsvakman.nl tot stand is gekomen in samenspraak met vakmensen in de bouw en consumenten. ‘Wij spelen zeer serieus in op hun behoeften. Het is een goede aanvulling op de gangbare manier van opdrachten krijgen. Mond tot mond reclame en een netwerk in de eigen omgeving werkt nog altijd het beste maar steeds meer consumenten zoeken op internet. Dat ondersteunen wij.’
De campagne voor Kwaliteitsvakman.nl start eind januari. Dan maakt Zelfstandigen Bouw het platform bekend aan zijn vakmensen in het land. Op de Week van de Bouw in februari in de Jaarbeurs in Utrecht is Kwaliteitsvakman.nl aanwezig op het ZZP Plein in Hal 12. Kwaliteitsvakman.nl is namelijk bedoeld voor álle vakmensen in de bouw, mits ze aan de voorwaarden voldoen. ‘Wij dwingen niemand om lid te worden van Zelfstandigen Bouw’, zegt Verhoef. ‘Kwaliteitsvakman staat geheel los van onze belangenvereniging.’ In april start de mediacampagne voor de consument.
 
Waar? ZZP Plein, Hal 12