Opmars van kunststof composieten

Artikel delen


Kunststof composieten waaronder polyester bouwproducten zijn aan een opmars bezig. Polyester is zeker geen nieuw gezicht in de bouwwereld. Reeds vanaf de jaren tachtig worden steeds meer ‘bestaande’ materialen vervangen door duurzame en onderhoudsvriendelijke polyester producten. ‘Tijdens de crisis bleef de vraag wel wat achter, maar inmiddels weten aannemers, vastgoedbeheerders, bestekschrijvers en architecten ons weer volop te vinden’, zegt Marc Beers van het gelijknamige bouwproductenbedrijf.
 
Met zijn jarenlange ervaring in deze branche is Beers Bouwproducten uit Medemblik één van de weinige partijen die een compleet assortiment van polyester bouwproducten kan leveren voor de buitenzijde van een bouwwerk: dakgoten, deurluifels, dakkapellen, boeidelen, windveren, koudebrugbekledingselementen, kozijnkaders, schoorsteenomkledingen, raamluiken en zelfs complete gevelelementen.
‘We werken hoofdzakelijk voor aannemers, vastgoedbedrijven en woningcorporaties door het hele land. Het gaat dan om de grotere projecten die wij van onze producten kunnen voorzien. We kunnen hen desgewenst een totaalpakket bieden van levering plus montage’, zegt Beers.
 
Voordelen
Kunststof composieten zijn niet nieuw, maar nog teveel onbekend in de bouwwereld. Toch durven steeds meer aannemers (maar ook jongere architecten) het aan om de wereld van het kunststof te verkennen. ‘Terecht, want de mogelijkheden zijn eindeloos en het kent vele voordelen ten opzichte van vergelijkbare toepassingen in bijvoorbeeld beton, hout, zink of met aluminium’, zegt Beers. ‘In de bouw bewijst polyester zich door de gunstige materiaaleigenschappen, zoals gewichtsbesparing, grote ontwerpvrijheid, specifieke sterkte, weer- en waterbestendig, duurzaamheid, onderhoudsvriendelijk en snelle verwerking. Dat levert tijdwinst op en bespaart aanzienlijke onderhoudskosten. Je hoeft niet periodiek een schilder met steigers omhoog te sturen. Bovendien heb je er weinig afval van op de bouwplaats omdat het mogelijk is complete toepassingen prefab te maken. De gebruiksduur in buitentoepassingen, mits op de juiste manier vervaardigd, is 60 tot 100 jaar. Na die tijd zijn er goede recyclingmogelijkheden door bijvoorbeeld toepassingen in de cementindustrie.