Grafische afbeeldingen in beton

Artikel delen

Grafische afbeeldingen of patronen kunnen nu tijdens het storten van prefab beton in het betonoppervlak worden aangebracht. Deze techniek van NOE-Betonvormgeving leent zich bij uitstek voor gevels, muren en trottoirs.
 
De techniek is afkomstig van het Finse bedrijf Graphic Concrete waarvoor NOE-Betonvormgeving sinds kort het aanspreekpunt voor de Nederlandse en Vlaamse markt is. Grafisch beton is een gepatenteerde technologie die ontwikkeld is door Samuli Naamanka en stelt architecten in staat om afbeeldingen op het betonoppervlak over te brengen. Het van nature ‘harde’ beton krijgt daarmee een zachte uitstraling.
Het resultaat wordt verkregen door een membraan dat tijdens het prefab-proces van beton wordt toegepast. De gewenste afbeelding of het patroon wordt op het membraan geprint met behulp van een uithardingsvertrager. Dit membraan wordt vervolgens in de bekistingdelen voor de betonnen prefab-elementen geplaatst, waarna het beton wordt gestort. Wanneer de vertrager later wordt weggespoeld, komt de afbeelding tevoorschijn. Deze is het resultaat van het contrast tussen het zichtbare beton en het oppervlak dat is blootgesteld aan de vertrager. Door de hoeveelheid vertrager of de cementkleur aan te passen, kan de uitkomst op alle mogelijke manieren worden gevarieerd.
 
NOE-Betonvormgeving, www.betonvormgeving.nl