RJ 2014-4

Artikel delen


‘Als jij langskomt heb je altijd slecht nieuws over mijn pensioen in eigen beheer. Ik wou dat ik er nooit aan begonnen was. Ik vind je een beste kerel, Frank, maar kun je niet gewoon wegblijven?’ Zo werd ik onlangs weinig hartelijk ontvangen door Richard, een (nog steeds) gewaardeerde cliënt. Hij zei het met een lach, maar zijn frustratie was overduidelijk. Als ik bedenk met hoeveel nieuwe pensioenregels DGA’s de afgelopen jaren te maken hebben gehad, kan ik het hem niet eens kwalijk nemen.
 
Nog erger wordt het als je ziet hoeveel extra advies- en  administratiekosten hiermee gemoeid zijn geweest. Maar goed, ik zat dus bij Richard, en ja, ik had weer nieuws over zijn pensioen. Het nieuws was deze keer ‘RJ 2014-4’. Het zou een mooie naam voor een eng virus kunnen zijn, maar het is niet meer (en niet minder) dan een nieuwe accountancy-regel: de pensioenvoorziening in eigen beheer moet met ingang van 2014 in de jaarrekening gewaardeerd worden op basis van commerciële grondslagen. ‘Maar daar heb ik toch niets mee te maken?’ was de reactie van Richard. Nou, helaas wel.
Om een lang verhaal kort te maken: tot en met 2013 werd de pensioenvoorziening in eigen beheer in de jaarrekening van de BV van Richard, zoals gebruikelijk, gewaardeerd op basis van fiscale grondslagen. Door de verplichte waardering op basis van commerciële grondslagen verdubbelde de pensioenvoorziening. ‘Daar ben ik dan weer mooi klaar mee. Heeft mijn BV ondanks de crisis nog een klein positief eigen vermogen en dan wordt dat nu alsnog negatief.’ Tja, ontkennen kon ik dat niet. Hoewel, er was nog wel een ‘escape’. Kleine rechtspersonen (zoals zijn BV) mogen de pensioenvoorziening blijven waarderen op basis van fiscale grondslagen als de volledige jaarrekening op basis van fiscale grondslagen wordt opgesteld. Je moet dan wel beoordelen of de commerciële- en fiscale waardering van de andere balansposten verschillend is en wat daar dan weer de gevolgen van zijn.
Richard reageerde al niet eens meer. Enfin, bij het afscheid gaf ik aan dat ik hem binnenkort weer zou spreken. ‘Zeker omdat de regels dan weer veranderen?’, zei hij gekscherend. Maar hij had ongewild gelijk. Staatssecretaris Wiebes denkt op dit moment inderdaad na over een nieuw pensioenplan. Uiterlijk in mei wil hij dit plan bekend maken. Waarschijnlijk wordt die verandering nog ingrijpender dan alle veranderingen van de afgelopen jaren bij elkaar. Dat deed bij Richard letterlijk de deur dicht. Maakt niet uit, in mei spreek ik hem toch wel weer.
 
Mr Frank Kerkhof FB
Alfa Accountants en Adviseurs te Bennekom
Fkerkhof@alfa.nl