Staalframewoningen met innovatieve gevel: E&E-woningen

Artikel delen


E&E-woningen zijn energieneutrale staalframebouwwoningen van Earth and Eternity BV. De modern ogende woningen hebben een draagconstructie die bestaat uit een geprefabriceerd staalskelet. De gevel is een combinatie van een droogstapelsysteem en plaatmateriaal dat voorzien  is van een kras- en weerbestendige toplaag. Kunststof kozijnen met driedubbele beglazing, ventilatie met warmteterugwinning, zonnepanelen en smart-led verlichting complementeren dit concept.
 
Diverse toeleverende partijen hebben de handen ineen geslagen voor dit concept: Eurosteel Framing, FixBrick, SolidPaint, Wijnsma Kozijnen, Itho Daalderop en HDM leverancier van duurzame bouwmaterialen. De bedrijven werken voor de realisatie van de E&E-woningen samen onder Earth and Eternity BV (E&E). Deze organisatie focust op:
•          energiereductie/hoge isolatiewaarden;
•          oneindig beschikbare bronnen/zonne-energie;
•          efficiënt energiegebruik/zuinige apparatuur.
Door het gebruik van innovatieve technieken zijn de woning zeer betaalbaar.
 
Draagconstructie
De constructie van de E&E-woningen bestaat uit een geprefabriceerd staalskelet van Eurosteelframing. Staalframes maken duurzaam, snel en efficiënt bouwen mogelijk. Door het gebruik van hoogwaardig gegalvaniseerd staal wordt een lange levensduur van de woning gegarandeerd. Simulatie en controles vooraf reduceren de foutmarge op de bouw tot een minimum. Een volledig staalframeskelet van een woning vraagt enkele dagen montagetijd. In één tot twee weken is de woning wind- en waterdicht.
Het staalframe wordt ingepakt door aan beide zijden OSB platen aan te brengen met daartussen duurzame houtvezelisolatie. Aan de buitenzijde wordt vervolgens aanvullende PIR gevelisolatie aangebracht, waar tegen bakstenen (FixBrick, zie verderop) of gevelbekleding (Solid Paint, zie verderop) wordt geplaatst. Aan de binnenzijde worden de OSB platen verder afgewerkt naar wens.
 
Gevel en dak
De gevel wordt deels gerealiseerd met een revolutionair gepatenteerd systeem voor het droogstapelen van keramische handvorm bakstenen: FixBrick. Voor E&E-woningen worden de bakstenen op elkaar gelegd, zonder specie of lijm. De gevel hoeft niet verder te worden gevoegd. Tussen de bakstenen ligt een speciaal ontwikkelde, niet zichtbare, 4 mm dikke kunststof mat. Deze mat wordt ingenieus en eenvoudig gekoppeld aan een achterconstructie. Door de goede ventilatie blijft de gevel schoner, zonder schimmel of vieze aanslag. De gevel is snel op te bouwen en is door zijn flexibele constructie ook zeer geschikt voor de aardbevingsgevoelige gebieden in bijvoorbeeld Groningen. De FixBrick wordt in het E&E-concept vooral toegepast als gevel op de begane grond, of als borstwering.
De overige gevels (deels begane grond, verdiepingen) worden bij de E&E-woningen bekleed met Medite Tricoya Extreme FSC-gecertificeerd plaatmateriaal. Dit plaatmateriaal is voorzien van een Solidpaint paintfoil. Dit is een oplosmiddelvrije verf die uitgehard is met de EBC (Electron Beam Curing) techniek. Deze weerbestendige toplaag is krasbestendig en ongevoelig voor aanslag en chemicaliën. Zelfs graffiti is eenvoudig te verwijderen. Op de Solid Paint toplaag wordt vijftien jaar garantie gegeven, op de Tricoya plaat maar liefst 50 jaar.
De thermisch en geluidsisolerende kunststof kozijnen met triple beglazing zijn van Wijnsma kozijnen. Deze kunststof kozijnen zijn niet van hout te onderscheiden. Hoogglans glad of houtnerfstructuren; het is allemaal mogelijk. Het dak wordt integraal bekleed met zonnepanelen.
 
Binnenklimaat
De woningen zijn voorzien van ventilatie met QualityFlow van Itho Daalderop. Met dit nieuwe ventilatiesysteem draait Itho Daalderop de conventionele ventilatiegedachte om. Dit woningventilatiesysteem maakt gebruik van centrale luchttoevoer en warmteterugwinning. Het systeem voert automatisch vraaggestuurd lucht af en waarborgt comfortabele en energiezuinige ventilatie in de woning. De innovatieve QualityFlow gebruikt een ‘verkeersruimte’ als de gang of het trappenhuis voor centrale, voorverwarmde en gefilterde luchttoevoer. Daarmee ondervangt Itho Daalderop de nadelen van ventilatiesystemen waarmee koude lucht via raamroosters de woning instroomt of verwarmde lucht via kanalen in de verschillende verblijfsruimtes wordt geblazen.
De waarde van goede verlichting in een woning wordt verder vaak onderschat. Goede verlichting verhoogt het wooncomfort en brengt daarnaast ook warmte en sfeer. Bij E&E woningen wordt er zorgvuldig gekeken naar zowel energiebesparing als naar de verbetering van dit comfort. Daarom wordt er gebruik gemaakt van ‘My Smart Lighthouse’. Dit innovatieve systeem past door middel van een SMART module en sensoren de verlichting aan op de behoeften van de gebruiker. Naarmate er minder daglicht beschikbaar is, zal de verlichting binnen zich hierop aanpassen. Daarnaast kan via een App de LED verlichting naar wens worden bediend. De mogelijkheden van ‘My Smart Lighthouse’ reiken echter nog veel verder. Het systeem is uit te breiden met tal van accessoires zoals rookmelders en beveiligingscamera’s. Hiermee ligt de bediening van uw huis binnen handbereik.
 
EV-voertuig laadstation
Een E&E woning wordt standaard voorzien van een laadstation voor een EV-voertuig. Of u nu een plug-in hybride of een vol-elektrische auto heeft, dankzij deze voorziening zorgt de E&E woning voor de koppeling tussen zonnepanelen en smart-charging. Hiermee kunt u altijd onbezorgd uw EV-voertuig laden.