Ytong ankerlijm om stofvrij te werken

Artikel delenXella introduceert een nieuw product: de Ytong ankerlijm. Hiermee kunnen veer- en kozijnankers worden gelijmd tegen het plafond, waarna het anker aan de Ytong separatiepanelen wordt bevestigd. Het voordeel is dat met verlijming geen kwartsstof vrijkomt. De ankerlijm heeft bovendien een hoge aanvangskleefkracht en is na 20 minuten handvast.
 
Met de ontwikkeling van de Ytong ankerlijm speelt Xella in op de actuele noodzaak van stofvrij werken. ‘Voorheen werd een boor of schietpistool gebruikt om veer- en kozijnankers te bevestigen aan het plafond,’ weet Hans van Weelden van de Bouwafdeling van Xella. ‘Dit kost niet alleen meer tijd en energie, maar er komt ook kwartsstof vrij. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten.’
Het Ministerie SZW beschouwt kwartsstof als kankerverwekkend. Blootstelling aan deze stof kan dan ook leiden tot ernstige longinfecties en –kanker. Daarom worden in 2015 opnieuw controles uitgevoerd op het stofvrij werken. Bovendien hebben werkgevers ook de verplichting om aan te tonen dat de werkzaamheden ‘gezond’ worden uitgevoerd.  
De Ytong ankerlijm heeft zonder primer een zeer hoge kleefkracht (80 tot 100 kg/m2) en is na 20 minuten handvast. Na 20 minuten is er krachtopbouw tot 500 kg/m2 mogelijk. Na 3 uur is de lijm volledig doorgehard. Daarnaast is de lijm goed te herkennen aan de gele kleur (RAL 1023): hierdoor is eenvoudig aan te tonen of de ankers met de juiste lijm zijn verwerkt. Indien dit het geval is, geldt de garantie van 10 jaar. Bovendien is het uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden en veroudering.
 
Xella Nederland, www.xella.nl