Bezoekers positief tijdens Building Holland 2015

Artikel delenTijdens Building Holland, gehouden van 31 maart t/m 2 april in Amsterdam RAI, blijkt de bouwsector positief naar de toekomst te kijken. Uit onderzoek onder de bezoekers (beslissers uit de sector) ziet 9 op de 10 weer kansen in de bouw. Bijna tweederde van de bezoekers geeft zelfs aan, komend jaar een marktgroei te verwachten van 2% of meer.
 
Met het thema (Re)Building the Future stond Building Holland in het teken van het dichter bij elkaar brengen van partijen om samen ‘het nieuwe bouwen’ naar een hoger niveau te tillen. Volgens het onderzoek liggen de kansen voor de bouw- en vastgoedsector met name in transformatie en renovatie. In de top 3 staan verder als kansen genoemd: ‘ketenbreed samenwerken’ en ‘levensloopbestendige gebouwen’.
De reacties op het concept ‘Building Holland’ zijn positief. ‘Het virus dat hier rond waait besmet je met vernieuwing. De positieve balans van het einde van de recessie is hier voelbaar’, aldus Herman A. Arts, Leebo intelligente bouwsystemen. Het is duidelijk merkbaar aan de sfeer op Building Holland dat er weer volop in kansen en mogelijkheden wordt gedacht.
Wienke Bodewes, voorzitter NEPROM, opende Building Holland dan ook met: ‘We hebben het gehad, we kijken weer vooruit. Woningbouw is weer aan het vliegen. In Amsterdam zijn de huizenprijzen alweer terug op het niveau van voor de crisis. Samen vanuit alle disciplines in de keten moeten we dichter op de vraag kruipen en slimmer en duurzamer schakelen. Building Holland biedt het ideale klimaat hiervoor.’ Building Holland trok 24% meer bezoekers dan vorig jaar. Van het totale bezoekersaantal was 56,4% beslisser.
 
(Re)Building the Future
Het doel van Building Holland is het stimuleren van verbinding in de héle keten van de bouw, zodat er duurzame, slimme en efficiënte gebouwen worden ontwikkeld. In de bouw- en vastgoedsector werken verschillende partners aan één totaalproduct. Er is geen vergelijkbare branche waarin een bedrag van zeven miljard euro per jaar aan faalkosten te reduceren valt. Tegelijk is dit een sector die écht een slag kan slaan als het gaat om CO2-reductie. De voorwaarde om aan deze eisen te kunnen voldoen is kennis en netwerk delen, van elkaar leren en in de gehele keten van de bouw beter gaan samenwerken. Dat is ook de mening van Herbert van der Heijden, eigenaar van Van der Heijden en Fit Ingenieurs: ‘Wij als aannemers voegen maar 15% waarde toe aan een project. De andere 85% komt van het toeleverend netwerk. Wie zijn wij dan om alleen te bepalen wat de waarde van een project is?’