Kant-en-klaar maaltijden

Artikel delen


Af en toe ontkom ik er niet aan: dan gooi ik een kant-en-klaar maaltijd in de magnetron. Bijvoorbeeld op zo’n dag dat het logistiek niet mogelijk is om mijn gezin compleet rond de tafel te krijgen voor de avondmaaltijd, vanwege werk, sport of studie. Kant-en-klaar maaltijd: dat staat voor snel, eenvoudig en toch van goede kwaliteit. Mits de uiterste houdbaarheidsdatum natuurlijk niet is overschreden. Je hoeft niet zelf uitgebreid te koken, met de kans dat iets aanbrandt, overkookt of dat je ingrediënten verkeerd doseert, vergeet of niet in huis blijkt te hebben. Geen pijn in je rug van het lange staan voor de kookplaat en je keuken blijft ook lekker schoon!
U zult zich wellicht afvragen of u niet in een kookblad bent beland, maar de oplettende lezer zal wellicht al de paralellen hebben gezien met conceptueel, prefab bouwen. Nu we langzaam de crisis uitkruipen lijkt de bouw nieuwe wegen in te slaan. Het aanbod prefab schil-, gevel-, dak- en cascoconcepten neemt snel toe. Afkomstig van consortia van toeleveranciers, die samen met een bouwbedrijf en soms ook een architect, hebben besloten om de grootschalige vraag naar transformatie, renovatie en hoogwaardige nieuwbouw te beantwoorden met integrale prefab oplossingen. Binnen een week een nieuwe, duurzame en goed geïsoleerde schil om uw bestaande woning en dan gelijk geen energiekosten meer betalen? Het is nu al mogelijk! Net zoals een nieuwe energieneutrale woning die binnen twee weken wind- en waterdicht is. En wat te denken van een prefab uitbouw en serre aan uw woning, prefab badkamers, complete prefab studentenwoningen of prefab mantelzorgwoningen?
Het zal duidelijk zijn: verdergaande prefabricage en industrialisatie heeft de toekomst. Kant-en-klare concepten die op de bouwplaats alleen hoeven te worden geassembleerd. Geen rotzooi op de bouwplaats, nauwelijks kans op vergeten of verkeerd geplaatste onderdelen of montagefouten. Lagere faalkosten dus en sneller bouwen! En tevens betere arbeidsomstandigheden doordat veel werkzaamheden verplaatsen naar de fabriek. Bouwen is net koken. Je moet het slim aanpakken!
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal