Nieuwe parkeergarage in bamboe verpakt

Artikel delen


Bezoekers en medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart (MCS) die per auto komen, kunnen hun voertuig voortaan kwijt in een garage verpakt in bamboe. Het gloednieuwe gebouw, gelegen aan de Plesmanlaan, lijkt te zweven dankzij de bijzondere gevel van bamboepalen en levende bamboestruiken. Verantwoordelijk voor het ontwerp is het Rotterdamse architectenbureau de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA).
 
DJGA koos voor een gevel van bamboe uit het oogpunt van duurzaamheid. Het plantmateriaal is bijzonder sterk; omdat de bamboe is voorbehandeld tegen brand en houtrot, is verf niet nodig. Hierdoor verkleurt het hout op een natuurlijke manier tijdens het jarenlange verweringsproces. Om de beleving van een massief, hoog gebouw weg te nemen, is de onderste verdieping van de garage omgeven door levende bamboestruiken. De bladeren hangen binnen reikwijdte van passanten. De bovenliggende gevel is rondom afgewerkt met bamboepalen; omdat dit pas op de tweede verdieping begint, lijkt het gebouw te zweven. Als je erlangs loopt krijgt de gevel extra dynamiek door het waaierende patroon waarin de palen staan. Afhankelijk van de kijkhoek lijkt de gevel open of gesloten.
 
Accoya kozijnen
Het hoofdtrappenhuis van de garage is bewust als een rechtopstaande glazen doos tegen de kop van het gebouw geplaatst. Bezoekers van de garage zien zo direct waar de trappen zich bevinden. De kozijnen van het trappenhuis zijn gemaakt van onbehandeld accoya, een duurzaam gemodificeerde zachthoutsoort met vergelijkbare eigenschappen als hardhout. Net als de bamboepalen verweren de kozijnen van het trappenhuis daardoor op een natuurlijke manier.
Het ontwerp van de parkeergarage van MCS staat niet op zichzelf. Het gebouw heeft een centrale plek in het beeldkwaliteitsplan voor het Antoni van Leeuwenhoek, het Slotervaartziekenhuis, Sanquin en Cordaan. Het plan, eveneens ontworpen door dJGA, creëert meer synergie tussen toekomstige uitbreidingen van de ziekenhuizen. De eerstvolgende uitbereiding is een brede wandelboulevard die de garage flankeert.
 
Feiten en cijfers
De nieuwe parkeergarage van MCS heeft een totale oppervlakte van 3200 m2 en biedt plaats aan 1196 auto’s. Het gebouw ligt volledig bovengronds en wordt de komende jaren verder uitgebreid. DJGA maakte het ontwerp in opdracht van Ballast Nedam, dat het gebouw uitvoerde als Design & Construct opdracht voor MCS. De bamboe werd geleverd door Bamboe Bouw Nederland.