Project ter voorkoming diefstal steigermateriaal

Artikel delenDe sectie Steigerbedrijven van de Vereniging van Steiger-, hoogwerk- en betonbekisting-bedrijven (VSB) is een project gestart om proactief een halt toe te roepen aan de toenemende diefstal van steigermateriaal. Naar schatting bedraagt de schade als gevolg van de diefstal alleen al bij leden van de VSB tussen de 10 en 15 miljoen euro.
 
Extra zorgwekkend vindt de branche het gegeven dat steeds vaker op bestelling diefstal wordt gepleegd, waarbij bouwplaatsen, steigerbedrijven en zelfs de opslagruimten van bedrijven niet worden ontzien. Recent bleek zelfs één van de leden het slachtoffer te zijn geworden van oplichting door een criminele organisatie, waarbij de schade honderdduizenden euro’s beliep.
De diefstal leidt niet alleen tot directe schade bij de steigerbedrijven, maar ook tot vertraging van het bouwproces en daarmee tot onnodige kostenstijgingen. Bovendien kan de diefstal leiden tot onveilige werksituaties als gevolg van incomplete steigers. Websites waar vraag en aanbod samenkomen, zoals Marktplaats, maken het daarbij mogelijk dat de dader eenvoudig en redelijk anoniem zijn gestolen waar kan verkopen.
Werden steigers in het verleden voornamelijk gestolen om elders weer te worden toegepast (doorverkoop), tegenwoordig geldt ook de staalprijs als reden voor diefstal. De houten steigerplanken worden daarbij verkocht aan de meubelbouw. Ook de brutaliteit waarmee de diefstal wordt gepleegd, neemt steeds grotere vormen aan. Los van de diefstallen vanaf een bedrijfsterrein worden tegenwoordig ook kleinere partijen, passend op een aanhangwagen, gestolen. Regelmatig zelfs op bestelling.
 
Project
Door het gebruik van unieke bedrijfskleurcodes is steigermateriaal over het algemeen goed herkenbaar en traceerbaar. Bij veel van de gedupeerde bedrijven is dan ook de nodige informatie bekend over onder andere malafide handelaren en de wijze waarop het steigermateriaal wordt gestolen. Ondanks het feit dat de bedrijven aangifte van de diefstal hebben gedaan bij justitie, blijft een gerichte aanpak door de overheid uit. De branche roept de overheid dan ook op om in actie te komen en neemt tegelijkertijd zelf de nodige initiatieven.
In de strijd tegen de diefstal gaat de VSB-sectie samenwerken met Hoffmann Bedrijfsrecherche. Het project pakt het probleem over de gehele breedte aan: van het natrekken van criminele praktijken tot het voorkomen of inperken van toekomstige diefstal. Het project wordt breed gedragen binnen de sectie Steigerbedrijven en ook andere materieelleveranciers blijken geïnteresseerd in deze integrale aanpak. Voor een succesvolle aanpak treedt de vereniging onder meer in overleg met de steigerbouwbranche, toeleverende branches, zoals de staalbedrijven en de overheid, van wie een actievere aanpak van de problematiek worden verwacht.
 
Meer informatie: www.vsb-online.nl