Bamboebos op de (winkel)vloer

Artikel delenHet is volgens de leverancier de vloer met de laagste CO2 voetafdruk: de MOSO Bamboo Forest vloer. Middels een innovatief proces wordt de originele bamboestam plat gemaakt, waardoor een keiharde en zeer duurzame vloer ontstaat, die de associatie oproept van een echt bamboebos. Deze slijtvaste bamboevloer is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de horeca en in winkelconcepten.
 
Arjen Veltman, commercieel directeur van MOSO International: ‘Normaliter maken wij bamboevloeren door bamboestrips samen te persen tot een plank. Hiermee verdwijnt jammer genoeg de originele ‘bamboelook’. Vandaar dat we ingezet hebben op het ontwikkelen van een vloer waarbij de natuurlijke bamboestam nog duidelijk zichtbaar is. Voor dit unieke product wordt de ronde bamboestam met een speciaal proces vlak gemaakt en toegepast als toplaag in een massieve drie-lagen bamboeplank. Het resultaat is een zeer robuuste vloer met de natuurlijke schoonheid en uitstraling van de bamboeplant. De oppervlakte van deze vloer bestaat uit de keiharde buitenschil van de bamboestam. Deze is zo hard en slijtvast dat afwerking met olie of lak niet nodig is en een zeer onderhoudsvriendelijke vloer ontstaat.’
INBAR (International Network for Bamboo and Rattan) heeft in samenwerking met de TU Delft een milieu-impact studie (LCA) uitgevoerd van verschillende vloeren. Hieruit blijkt dat de massieve bamboevloeren van MOSO International CO2-neutraal (of beter) zijn tijdens de gehele levenscyclus. De Bamboo Forest-vloer komt qua CO2 voetafdruk uit het onderzoek zelfs naar voren als de duurzaamste vloer in de markt. Dit terwijl de voordelen tijdens de groeifase, zoals de enorme groeisnelheid en de jaarlijkse oogst – dus geen ontbossing – nog niet eens zijn meegenomen. Veltman: ‘Door een innovatief en efficiënt proces ontstaat er nauwelijks restafval bij de productie van MOSO Bamboo Forest en is er eveneens heel weinig energie en lijm nodig.’
 
MOSO International B.V., www.moso.eu