Bijzondere brand- en inbraakwerende schuifdeur

Artikel delen


In Wassenaar wordt op landgoed Voorlinden in opdracht van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh Museum Voorlinden gebouwd. In het gebouw worden unieke brand- en inbraakwerende schuifdeuren toegepast. Een combinatie die nog niet op de markt voorhanden was en die door Hoefnagels Branddeuren in samenspraak met de opdrachtgever werd ontwikkeld.
 
Joop van Caldenborgh heeft een duidelijke visie op de toepassing van de schuifdeuren. Deze moeten ook als fysieke afsluiting kunnen worden toegepast. De bezoeker mag daarbij geen verschil zien tussen de wanden en de schuifdeuren. Daarom werd gekozen voor een afwerking met een stuclaag. Wanneer de deuren openstaan zijn ze onzichtbaar weggeschoven in de wand en worden de openingen afgedekt.
In totaal worden er vijftien schuifdeuren geleverd en gemonteerd. De grootste zijn meer dan 5 meter hoog. De combinatie brand- en inbraakwerendheid en de hoge afwerkingseisen afstemmen met de geldende wet- en regelgeving stelde Hoefnagels (Hofleverancier en lid van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN)) voor een uitdaging. In juli 2014 werden de inbraaktesten conform de Nederlandse (NEN 5096) en Europese (NEN-EN 1627) voor de gevraagde uitvoeringen met succes afgerond.
 
Toepassingsgebied
De Firelock® BSL60P brand- en inbraakwerende schuifdeur is bij uitstek geschikt voor die situaties waar naast beveiliging van kostbare goederen tegen diefstal, tevens hoge brandwerende eisen gelden. Voor musea, juweliers, banken en andere instellingen met een hoog risicoprofiel zoals energiecentrales en datacentrales is het een ideale afsluiting.
De schuifdeur is leverbaar tot inbraakwerendheidsklasse 4. Daarnaast is de deur brandwerend en 60 minuten lang bestand tegen temperaturen van meer dan 900?C. Daarmee wordt voldaan aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan de Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag (WBDBO). De schuifdeur kan optioneel worden voorzien van een vluchtdeur met paniekfunctionaliteit en daarmee worden toegepast in een vluchtroute. 
 
Hoefnagels, www.hoefnagels.com