Graveren van extra grote platen

Artikel delenDoor de alsmaar groter wordende machines en/of installaties ontstaat er de laatste jaren steeds meer vraag naar grotere gegraveerde platen uit één stuk. Graveerwerk dat op de gangbare graveermachines, met een doorvoer van maximaal 80 cm, vaak niet kan worden uitgevoerd. Hamstra Graveerwerken investeerde daarom in een extra grote graveermachine. Hierop kunnen diverse soorten plaatmaterialen, als kunststoffen, RVS, aluminium, messing en hout, tot een breedte van 2,45 meter, een lengte van 4,00 meter en een maximale dikte van 50 mm, worden gegraveerd.
 
Het graveerbereik van de installatie bedraagt 2,40 x 1,22 meter. Als de aan te brengen teksten of afbeeldingen spaties of witruimtes bevatten dan is zelfs een nog grotere gravure mogelijk, omdat het plaatmateriaal in dat geval kan worden doorgeschoven. Per project wordt steeds bekeken wat de mogelijkheden zijn.
Bijzonder is dat op bovengenoemde wijze ook behandelde en onbehandelde geslepen, geborstelde of gepoedercoate RVS-platen gegraveerd kunnen worden. Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om het plaatmateriaal pas na het aanbrengen van de gravure te poedercoaten. Handmatig kunnen daarna de gewenste RAL-kleuren in de gravure worden aangebracht. Afhankelijk van de complexiteit van de gravure, het geselecteerde materiaal en het aantal bestelde platen is een project in de regel binnen enkele werkdagen te leveren.
Indien een te graveren plaat bedoeld is voor een buitenopstelling, dan is het raadzaam om dit van te voren kenbaar te maken zodat hier bij het selecteren van het materiaal rekening mee kan worden gehouden. Interessant te melden is tevens dat de graveermachine ook te gebruiken is om losse gevelletters in vele RAL-kleuren te frezen. Materialen die hiervoor gebruikt worden zijn acrylaat, RVS of aluminium sandwichplaat. Voor het uitvoeren van freeswerkzaamheden wordt de graveerfrees vervangen door een spiraalfrees.
 
Hamstra Graveerwerken, www.hamstragraveerwerken.nl