Heeft u het slimste idee voor de bouw?

Artikel delen


In BouwTotaal nummer 4 van dit jaar kon u op deze Slimbouwen pagina lezen dat Slimbouwen met een prijsvraag de zoektocht is gestart naar vernieuwende gebouwen, concepten of producten. Wat kenmerkt nou zo’n slim idee? Daarvoor gaan we terug naar 2013, de eerste editie van de prijsvraag ‘Wie is FRED’. Ook toen speelde FRED een cruciale rol; deze prijsvraag geeft aan waar een slim idee aan zou moeten voldoen. FRED staat voor Flexibiliteit, Reductie van materiaal, Efficiëntie in het proces en Duurzaamheid.  De drie winnaars uit 2013 laten zien hoe je met deze begrippen tot slimme ideeën komt.
 
Tekst: Anna Oosterhuis
 
Slimste Project 2013 – Het Dorp
Een zorgwoning die perfect aan kan sluiten bij de mogelijkheden en beperkingen van mensen met een ernstige lichamelijke of meervoudige beperking. Dit was de complexe opgave waar Archipelontwerpers en An Archi voor stonden. Elke zorgbehoevende is weer anders. De ene ligt in bed, de ander beweegt zich in een rolstoel. Hoe kom je tot een woning die voor ieder past? De oplossing van Het Dorp zit in de slimme combinatie van domotica, slimme materialen en het doordacht inrichten van de ruimte. Daarnaast is er buitengewoon goed nagedacht over het bouwproces en was het mogelijk binnen een zeer kort tijdsbestek te bouwen (van ontwikkeling tot oplevering slechts één jaar). Dit was mede mogelijk door efficiëntie ook door te voeren in een andere wijze van contractvorming en een bouwvolgorde volgens de Slimbouwen visie.
Het aspect duurzaamheid is niet alleen in een energiecomponent vertaald (detaillering op passiefhuis niveau en een EPC van 0,16) maar ook in de mogelijkheid de woning op maat naar behoefte van de bewoners te kunnen instellen. Door gebruik te maken van verplaatsbare kast- en schuifwanden zijn de ruimtes in de woning gemakkelijk aanpasbaar. Ruimtelijk zijn de woningen zo georganiseerd dat de (rolstoel)bewoner zich slechts in één rechte lijn hoeft te bewegen om alle hoofdfuncties te bereiken. Het resultaat: een zorgwoning, van alle gemakken voorzien, met de uitstraling van een witte villa in het groene landschap die op alle punten van FRED scoort.
 
Slimste product 2013 – WARP systems Renovloer
Het aanbrengen van een energetische en comfort oplossing in een bestaand pand bij bijvoorbeeld een herbestemming of renovatie knelt vaak bij de beperking in verdiepingshoogte. Vloerverwarming is in de meeste gevallen een gunstige oplossing omdat het met een lage temperatuur en een goede warmtedistributie een hoog comfortniveau kan bieden met weinig energie. WARP combineerde de voordelen van een vloerverwarmingssysteem met de geringe benutbare verdiepingshoogte tot een product WARP Renovloer. Dit zeer slanke vloerverwarming kliksysteem geeft een ideale oplossing. Het dunne systeem (2-2,5 cm) is door haar geringe hoogte al erg efficiënt in materiaalverbruik en door het kliksysteem van kleine matten is het gemakkelijk passend te maken zonder dat het afval geeft.
Het systeem is flexibel in te zetten doordat er naast een traditionele natte afwerking ook gekozen kan worden voor een droge afwerking. Bij verandering van het gebouw kan het product opgepakt worden en elders opnieuw geplaatst. Hoewel op het eindproduct een garantie wordt gegeven van zeker 25 jaar is ook over hergebruik nagedacht. De ingezette grondstoffen zijn van gerecyclede materialen of kunnen na gebruik eenvoudig worden gescheiden en hergebruikt. Resultaat van dit product is een dunne, eenvoudig aan te leggen, betaalbare vloerverwarming die veel sneller bereikbaar is voor alle typen woning en gebouwen.
 
Slimste Concept 2013 – Flex-Home®
Hoe ga je om met veranderende woonwensen van gebruikers? Waar een starter nu behoefte heeft aan een compacte woning voor een klein budget wil deze zelfde starter over een aantal jaar zijn woning vergroten om gezinsuitbreiding te faciliteren. Maar wat als u als ontwikkelaar of verhuurder woningen wil bouwen en nog niet weet wie uw bewoners precies gaan worden? Flex-Home wil met haar concept flexibiliteit bieden aan bewoners. Dit doen zij met een innovatief bouwsysteem dat flexibiliteit, snelheid en woonkwaliteit koppelt.
Zonder de draagstructuur, de gebouwschil of alle installaties te wijzigen, wordt alleen de afbouw aangepast aan de wensen van de doelgroep, zónder de gebruikelijke beperkingen. Met deze ontvlechting van de gebouwonderdelen sluiten ze naadloos aan op het Slimbouwen proces waardoor een snelle bouwtijd en scherpe prijs behaald kunnen worden. Het zorgt er ook voor dat er rust en orde is op de bouwplaats en dat komt de kwaliteit ten goede. Die kwaliteit is ook terug te vinden in de aandacht voor duurzaamheid. Er wordt verder gekeken dan zuinig omgaan met energie, maar ook zuinig omgaan met de bewoners en hun gezondheid en comfortgevoel. Met een stramien van 6,3 meter, zijn de casco's ruim van opzet en hebben ook gestapelde woningen een eigen tuin. Prettig leven voor nu en later voor iedere gebruiker. Dat is pas slim! Het concept Flex-Home sleepte naast de titel ‘Slimste Concept 2013’ ook de publieksprijs in de wacht.
 
Heeft u het slimste idee van 2015?
Hoe staat het nu met de innovaties in de bouw? Neemt u dit jaar het stokje van hen over? Slimbouwen  gaat opnieuw op zoek naar de slimste ideeën uit de bouw gescoord op FRED. Heeft u een innovatief idee dat aandacht heeft voor Flexibiliteit, Reductie van materiaal, Efficiëntie in het proces en Duurzaamheid? Geef u dan op uiterlijk 19 juni! Meer informatie vind u op www.wieisfred.nl.