Het heilige papiertje

Artikel delen


Mijn dochter van 18 heeft twee maanden geleden haar rijbewijs gehaald. Het fel begeerde papiertje (nou ja, het is meer een bankpas) is binnen! Haar gedachte zal, net zoals bij veel tieners, zijn: ik heb een rijbewijs, dus ik kan rijden! Mij kan niets gebeuren! Maar niets is minder waar: het rijbewijs is louter het bewijs dat aan de minimale eisen van het CBR is voldaan. Daarna zal de kersverse automobilist in de praktijk voldoende ervaring op moeten doen, om ook inderdaad veilig te kunnen rijden. Sommigen slagen daar trouwens nooit in, maar dat terzijde.
Waarom dit geprevel over het rijbewijs van mijn dochter? Vanwege de relatie die ik zie met de omgevingsvergunning. Zodra de gebouweigenaar de vergunning voor bouwen binnen heeft denkt hij (of zij): ik krijg een veilig gebouw en niets kan mij nog gebeuren! Wat een ontzetting vervolgens wanneer in de gebruiksfase een pand alsnog tot de grond toe afbrandt. Hoe kan dat nou? Ik heb toch een omgevingsvergunning? Dan kan er toch niets meer mis gaan?
Fout! In de eerste plaats wordt in Nederland nu nog een vergunning verleend op basis van een ontwerp op papier. Het gebouw moet dus nog gebouwd worden, maar de vergunning is al binnen! Helaas verloopt de uitvoering niet altijd conform de ontwerp-opgave en besteksvoorwaarden. De aannemer kiest goedkopere materialen om de kosten te drukken, er worden fouten gemaakt tijdens de bouw (we zijn allemaal mensen en geen robots), we boren gaten in brandwerende wanden en werken die niet brandwerend af, enzovoort. Vervolgens gaan we in de gebruiksfase brandwerende wanden wegslopen en wederom boren we er gaten in. We gebruiken vluchtrouters als opslagruimte en we besteden weinig aandacht aan brandpreventie.
En het ergste komt nog: het felbegeerde papiertje wil alleen zeggen dat het ontwerp aan het Bouwbesluit voldoet. Datzelfde Bouwbesluit regelt dat we bij brand allemaal op tijd veilig buiten staan. Maar als het gebouw daarna alsnog tot de grond toe af fikt, dan is dat toch echt uw eigen verantwoordelijkheid! Kortom: het papiertje is helemaal niet zo heilig als het lijkt. U hebt zelf ook een verantwoordelijkheid! Mijn advies: zorg dat u zich bewust bent van die verantwoordelijkheid en handel daarnaar. Dan neemt de kans af dat u de volgende bent die naar de rokende puinhopen van zijn bezit staat te kijken.
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal