Hoe ziet het Colosseum er uit in hout?

Artikel delen

Over het gebruik van hout in bouwconstructies bestaan nog allerlei vooroordelen. Zo zou hout minder sterk en brandveilig zijn als traditionele bouwmaterialen. Om deze misverstanden de wereld uit te helpen ontwikkelde houtfabrikant Metsä Wood ‘Plan B’: een scenario waarin historische bouwwerken in hout worden uitgevoerd. De Finse onderneming claimt dat hout als constructiemateriaal geld en tijd kan besparen. En bovendien een duurzaam en esthetisch alternatief is voor staal en beton.

Over het gebruik van hout in bouwconstructies bestaan nog allerlei vooroordelen. Zo zou hout minder sterk en brandveilig zijn als traditionele bouwmaterialen. Om deze misverstanden de wereld uit te helpen ontwikkelde houtfabrikant Metsä Wood ‘Plan B’: een scenario waarin historische bouwwerken in hout worden uitgevoerd. De Finse onderneming claimt dat hout als constructiemateriaal geld en tijd kan besparen. En bovendien een duurzaam en esthetisch alternatief is voor staal en beton.
 
Hoe zou het Colosseum in Rome er bijvoorbeeld uit hebben gezien als het in hout was uitgevoerd? Hout maakt volgens Metsä Wood lichte constructies mogelijk en is als materiaal ook efficiënt te gebruiken. Bovendien is hout, in tegenstelling tot wat je zou denken, een zeer geschikt brandwerend materiaal. ‘We zeggen niet dat alles zou moeten worden gebouwd van hout, maar we vinden wél dat hout een serieus alternatief is voor andere materialen. Juist als je verschillende bouwmaterialen combineert, krijg je het beste resultaat. Met ‘Plan B’ willen we aantonen dat onze houtproducten voldoen aan alle eisen die de bouwwereld stelt’, zegt Bas Meeuwissen van Metsä Wood Holland.
Architecten en klanten van Metsä Wood kozen het Romeinse Colosseum als eerste bouwwerk voor ‘Plan B’. De Finse architect Antti Laiho van het vooraanstaande architectenbureau Helin & Co in Helsinki werkte het plan samen met een aantal bouwkundige ingenieurs verder uit. De uitdaging was om een herkenbare en toch moderne versie van het oorspronkelijke gebouw te ontwerpen, met hout als belangrijkste materiaal. De nadruk lag op het verminderen van de bouwtijd, zo min mogelijke materiaalverspilling en kostenreductie door gebruik te maken van geprefabriceerde elementen. Metsä Wood’s Kerto LVL, een gelamineerd fineerhout, werd gebruikt voor de balken en kolommen voor het houten Colosseum. Kerto biedt een zeer grote draagkracht dankzij de gecomprimeerde en geselecteerde fineerlagen.
‘Met een oppervlakte van 190 bij 158 meter, is het Colosseum een enorm gebouw, bijna drie keer zo groot als een gemiddeld voetbalstadion. In het begin dacht ik dat een houten constructie van een dergelijke omvang in werkelijkheid niet haalbaar zou zijn. Naarmate het project vorderde, veranderde ik van gedachten. Het zou niet alleen mogelijk zijn, maar zelfs makkelijk’, aldus architect Antti Laiho.
 
Naast het Colosseum zullen in de loop van 2015 nog meer houten ontwerpen van wereldberoemde architectonische constructies worden ontworpen. Meer informatie over ‘Plan B’ is te vinden op www.metsawood.com/planb. Op de site kunnen eigen voorstellen voor cases worden ingediend.