Luchtdicht bouwen met ultrasone luchtdichtheidsmeting

Artikel delen


In de Vogeltjesbuurt in Tilburg leverde bouwbedrijf Van der Weegen onlangs, in zeer korte bouwtijd, vervangende nieuwbouw op. De luchtdichtheid van het project liet Van der Weegen controleren door Gevelscan, die naast een eindproef met een Blowerdoortest, al in de cascofase startte met de ultrasone PreScan-Bouw methodiek.  Dit Kennispartnerpoject van SBRCURnet liet zien dat deze meetmethode van Gevelscan prima voldoet om bewustwording te creëren en mensen scherp te houden. Ook worden luchtlekken al in de cascofase voorkomen, die anders later moeilijk en tegen hoge kosten hersteld moeten worden.
 
Het Kennispartnerproject Vogeltjesbuurt te Tilburg draaide om kwaliteitsborging op het gebied van luchtdicht bouwen. Bij oplevering meten de betrokkenen de luchtdichtheid van woningen door middel van een blowerdoor test. Hiervoor brengen de uitvoerders de woning op over- en onderdruk en meten ze hoeveel lucht er nog door ongewenste gaten en kieren ontsnapt. Controle tijdens de bouw gebeurt vaak visueel. Van der Weegen paste in dit project de Ultragraphyx technologie van Gevelscan toe, om op voorhand eventuele luchtlekken op te sporen en passende maatregelen te nemen om lekken te voorkomen. Hiervoor maakte het bedrijf gebruik van ultrasoon geluid.
Aan de hand van hoogfrequente geluidsgolven maken specialisten een pre-scan van de mogelijke luchtlekken. Aangezien de luchtdichtheid mede afhankelijk is van de aangeleverde prefab-elementen zijn ook bij de kozijnleverancier en bij de leverancier van de prefab betonelementen ultrasone metingen gedaan. De ultrasone metingen brachten onder meer luchtlekken aan het licht bij de hoekverbindingen van de kozijnen en bij de verbinding tussen de kozijnen en betonnen elementen. Nadat de woningen glasdicht waren, werd met de Ultragraphyx methode getest of er nog luchtlekken in de constructie zaten, die alsnog gerepareerd konden worden. Hierna werden door Gevelscan met de Blowerdoor steekproeven genomen.
 
Verdere ontwikkeling ultrasone metingen
De bouw past ultrasone luchtdichtheidsmeting nog beperkt toe. Koplopers, waaronder meerdere aannemers en projectontwikkelaars, zien de waarde van deze techniek en passen hem toe. Met name het niet blind werken, maar direct zien wat de luchtdichtheid is van het PUR- en afplakwerk, spreekt hen aan. Zo is onlangs de Nationale Bouwster 2015 uitgereikt aan ing. Rien van Rooij, innovatiemanager van Amvest, en aan Leo Vermaat, directievoerder van ABC Nova. Zij kregen deze prijs voor het toepassen van deze technologie in hun projecten.
Gevelscan ontwikkelt deze meetmethode verder en heeft met de ultrasone Ultragraphyx cameratechniek de mogelijkheid om ook ultrasoon foto’s te maken, die een goed beeld geven van de ernst van de lekkage. Zo kunnen middels Ultragraphyx tevens kieren worden waargenomen en fotografisch vastgelegd bij brandwerende deuren, doorlaten en brandscheidingen bij brandcompartimenten. De ultrasone luchtdichtheidsmeting voldoet prima om bewustwording te creëren, mensen scherp te houden en de kwaliteit van hun werk zichtbaar te maken. De metingen geven een indicatie van een eventuele lucht-, rook- en brandlekken en daarop kunnen corrigerende maatregelen worden genomen. Door toepasbaarheid bij alle weersomstandigheden en het werken zonder rook of andere hulpmiddelen, is dit systeem een ideale partner voor iedere gebouweigenaar of opdrachtgever.
 
Meer weten? Ga naar www.gevelscan.nl