Mobiel tilhulpmiddel

Artikel delenEr zijn weinig slimme mobiele tilhulpmiddelen voorhanden die goed en snel inzetbaar zijn in het merendeel van til-gerelateerde beroepen. Bij veel dagelijkse repeterende tilwerkzaamheden, vaak in ongemakkelijke lichaamshoudingen met een té zware last, wordt het bewegingsapparaat en met name de lage onderrug, te zwaar en veelvuldig belast. Een oplossing biedt de Multi-Grip til-assistent, die is bekroond met de FNV Bouw Arboprijs.
 
Bijna de helft van het ziekteverzuim in de gehele bouwnijverheid wordt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat veroorzaakt (Bron: Arbouw – Voor gezond en veilig werken; A-blad tillen). In tal van werksituaties wordt dagelijks door veel mensen te zwaar en voornamelijk verkeerd getild, wat omvangrijke risico’s met zich meebrengt ten aanzien van gezondheid en persoonlijke veiligheid. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat, waaronder met name lage rugklachten, zijn verantwoordelijk voor een opmerkelijk hoog percentage van gemiddeld 40 procent van de totale kosten van arbeidsuitval. In til-gerelateerde beroepen ligt dit percentage met 45% zelfs uitermate hoog (bron: ARBO).
Praktisch gezien zijn tilhulpmiddelen dikwijls slecht inzetbaar door ruimtegebrek, oneffen ondergrond, onhandelbaarheid of ze zijn gewoonweg niet mobiel genoeg. Ook zijn ze vaak te ingewikkeld om mee te werken, nemen te veel tijd in beslag of zijn gewoonweg te duur in aanschaf.
Multi-Grip Europe heeft, in samenspraak met Kennispoort innovatieplatform Syntens, een uiterst handig en breed inzetbaar mobiel tilhulpmiddel ontwikkeld: de Multi-Grop Assistent. Dit hulpmiddel is te gebruiken voor het rechtstandig heffen en dragen van (semi)zware objecten/materialen/goederen, met als doel de fysieke (over)belasting aanzienlijk te verminderen. Een complete set, bestaande uit een in hoogte verstelbare draagarm, inclusief een brede en een smalle draagvoet, is al te koop voor € 135,- (excl. BTW). Er zijn ook sets te koop van twee stuks, waarbij u met twee personen zwaardere voorwerpen of materialen kunnen dragen. Een set kost € 269,- (excl. BTW).
 
Multi-Grip Europe, www.multi-grip.nl