Nevel beschermt Stadskantoor tegen gevolgen brand

Artikel delenHet nieuwe Stadskantoor in Leidschendam is onlangs voorzien van een lagedruk watermistinstallatie en is hiermee het eerste grote gebouw met een publieksfunctie met dit type brandbeveiliging. De installatie sluit aan op alle eisen van brandveiligheid én op de bouwtechnische specificaties van de nieuwbouw. Het project werd uitgevoerd door Unica en opdrachtgever A. de Jong Installatietechniek B.V.
 
In het bestek voor het Stadskantoor werd een hogedruk watermistinstallatie voorgeschreven, maar daar was geen budget voor. Unica Automatic Sprinkler is al jaren specialist op het gebied van hogedruk watermistinstallaties en sprinklersystemen. Vorig jaar zijn echter ook lagedruk watermistinstallaties van EconAqua aan het portfolio toegevoegd. Dit automatische blussysteem zit wat betreft techniek en mogelijkheden tussen de conventionele sprinklertechniek en hogedruk watermistsystemen.
Een lagedruksysteem bestaat uit buizen en sproeikoppen die bij brand automatisch aanslaan en nevel verspreiden in de getroffen ruimte. Daarbij is de druk veel lager dan bij een hogedruksysteem. Henk Jan Kooijmans van Unica Automatic Sprinkler: ‘De keuze voor een lagedruk of een hogedruk installatie wordt bepaald door gebouw-specifieke factoren, zoals de grootte van de ruimtes en de hoogte van de plafonds. Vaak is een hogedruk installatie nodig, maar bij plafonds tot 5 meter biedt lagedruk dezelfde optimale brandveiligheid. Dit was het geval bij het stadskantoor van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Omdat het systeem goedkoper is, heeft het dan de voorkeur.’
In vergelijking met een sprinklerinstallatie heeft watermist een betere bluswerking. De verspreiding van minuscule waterdeeltjes zorgt bovendien voor verkoeling. Mensen hebben daardoor meer tijd om een veilig heenkomen te zoeken bij brand. Rook- en roetdeeltjes slaan direct neer, zodat de kans op schadelijke inademing kleiner is. Ook is voor het blussen met watermist veel minder water nodig en kan worden volstaan met een drinkwaterleiding in plaats van een grote watertank. ‘Dit alles leidt tot minder waterschade en de kans op beschadiging van kostbare apparatuur is kleiner. Daarnaast is de installatie van het systeem eenvoudiger en goedkoper’, vertelt Kooijmans.
Het Stadskantoor in Leidschendam wordt de nieuwe werkplek van de binnendienst van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De nieuwbouw voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit en duurzaamheid en wordt BREEAM-gecertificeerd.
 
Unica, www.unica.nl