Golvende textielgevel

Artikel delenEen met opzet golvende gevel. Een wereldbol rondom de verkeerstoren op een vliegveld. Gigantische zwart-witfoto’s op een winkelcentrum. Wat is hier de gemene deler? Alle gebouwen zijn uitgerust met een textielgevel.
 
‘Een rechthoekig gebouw hoeft er niet meer automatisch uit te zien als een kubus’, legt Stefan Schiekiera uit, projectleider bij staal- en lichtmetaalbouwbedrijf Hölscher Vos Stahlbau GmbH uit Kleve, vlak over de grens bij Nijmegen. Het bedrijf is één van de weinige bouwbedrijven in Duitsland die dergelijke gevels mogen ontwikkelen en aanbrengen. ‘De verhuurders van bedrijfspanden hebben baat bij de flexibiliteit: indien het pand van huurder wisselt, dan kan de gevel met het bedrijfslogo en reclame-uitingen eenvoudig worden vervangen.’
Voor het ziekenhuis van de universiteit München is op de locatie Großhadern een golvende gevel geconstrueerd. Hiervoor zijn voor elk apart gedeelte drie bevestigingspunten aangebracht, die zich op gelijke afstand van de muur bevinden, en een bevestiging, die direct aan de muur vastzit. Op deze manier creëerden men het golvende karakter van de gevel. Voor de perfecte spanning tussen de textielstroken zorgt een filigrane onderconstructie van bijna 30.000 onderdelen. Het gebouw is 150 meter lang, 50 meter breed en op het hoogste punt 13 meter hoog: in totaal 6.500 vierkante meter. Over de lengte van 150 meter was er met de textielgevel een speling van 5 tot 6 millimeter.
Bij de verkeerstoren van vliegveld Frankfurt Hahn hoefde de textielgevel niets te verhullen. De ondersteunende staalconstructie van de toren moest door het doorschijnende textiel extra in het oog springen. Op het textiel staat een wereldbol afgebeeld, die helemaal rondom de toren gespannen is. Vanwege enkele randen en uitsteeksels aan het gebouw moesten allerhande technische snufjes worden uitgehaald, om de wereldkaart op de juiste schaal aan te brengen. Op de grond moest bijvoorbeeld een deur in het textiel worden geïntegreerd .
Het gebruikte textiel is voornamelijk afkomstig van de firma Serge Ferrari. Het voldoet aan de eisen voor brandveiligheid B1. ‘Wij hebben samen met de materiaalkeuringsdienst brandtesten met bedrukt textiel uitgevoerd’, vertelt Schiekiera. ‘We kunnen met onze eigen certificaten voor ieder individueel geval de juiste bouwkundige oplossingen leveren. Hiermee is de veiligheid gewaarborgd.’
 
Hölscher Vos Stahlbau GmbH, www.hvstahl.de