Mag het raam open?

Artikel delenTerwijl ik deze column uit mijn virtuele pen pers is het buiten tropisch warm. Normaal gaan ramen en deur van mijn kantoor boven de 18 tot 20°C lekker open, maar vandaag laat ik ze na pakweg 11:00 uur  maar dicht. We willen immers geen zeer warme lucht naar binnen halen. Dak en gevels van mijn kantoor hebben een Rc-waarde van 5,0 m2K/W, dus het blijft vandaag binnen nog wel aangenaam. Eigenlijk kan ik het klimaat binnen bepaalde bandbreedten prima sturen met de ramen en deur. Ook biedt een open raam mij de mogelijkheid om buiten de fluitende vogels te horen, maar ook regen, onweer, vliegtuigen, verkeer, enzovoort. Hierdoor voel ik me verbonden met de buitenwereld.
Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om in zo’n glazen doos te werken met zonwerende beglazing. U kent ze wel: je kunt niet naar binnen kijken, maar het personeel wel naar buiten. Althans, ze zien de buitenwereld in een donker getinte versie. Verkeer, vogels en regen trekken volledig geluidlos voorbij, doordat het gebouw geen of nauwelijks te openen delen heeft. Is ook niet nodig zeggen de mensen die daarvoor geleerd hebben: de klimaatinstallatie regelt alles. Dat is dan ook het enige dat je hoort: het gezoem van ventilatoren. En als je pech hebt gaat het gezoem na enige jaren over in hinderlijk gerammel door een gebrek aan onderhoud. De binnenlucht wordt ook steeds muffer doordat de filters van de mechanische ventilatie niet worden schoongemaakt. Waar zitten die filters trouwens? Kortom; u zit gevangen in een soort ruimtestation, ver weg van moeder Aarde.
Luchtdicht en energieneutraal bouwen is prima, zolang het binnencomfort niet wordt vergeten. Zo links en rechts dreigen de magische energieprestatiecijfertjes echter belangrijker te worden dan gezondheid. En wat zegt een lage epc, als ik u vertel dat die maar éénderde van de energiekosten bepaalt? De rest is gebruikersgedrag en vastrechtkosten (zo’n 7 procent). Dus dames en heren ontwerpers: stop die gebouwen lekker vol ramen en deuren die we naar believen open en dicht kunnen zetten! Dan blijven we fris van geest en dat is nodig om in de toekomst verdere duurzaamheidsstappen te kunnen zetten!
 
Ing. Frank de Groot
Hoofdredacteur BouwTotaal